Автор: Василь Пехньо

Член-кореспондент британського Королівського інституту оборонних та безпекових досліджень (RUSI) Олександр Данилюк в інтерв'ю Radio NV — про дозвіл бити західною зброєю по території РФ, поразку Росії і якою вона має бути, а також об'єктивну оцінку ситуації на фронті.

https://www.youtube.com/watch?v=e8D8YywnHVs&t=1s

— Поговоримо про майбутні сценарії того, що відбувається. Здається, що почалася нова фаза війни, з огляду на те, що Україні надали дозвіл завдавати удари по території РФ. Так, із обмеженнями, так, не всім найменуванням озброєнь, але це виглядає як історичне досягнення. Чи згодні ви з цим? Якщо так, то що тепер змінюється в цьому сенсі?

Відео дня

— Я думаю ситуація змінюється насамперед для мешканців української півночі — Чернігова, Сум, Харківської області, — там, де дійсно були постійні проблеми, пов’язані з тим, що не було можливості адекватно відповідати на постійні вогневі удари з території РФ. Зрозуміло, що якимись власними засобами це можна було здійснювати, але номенклатура цих власних засобів обмежена.

Це плюс, безперечно. Але я б не розраховував, що в умовах хронічного дефіциту, хронічної нестачі засобів, цей момент стане переломним. Тактично — це плюс. Можливо, навіть оперативно ми зможемо від цього отримати якісь переваги. Сподіваюся, значно безпечніше буде жити там, у прикордонні, у зв’язку з цим.

Читайте також:
Російський диктатор Володимир Путін (Фото:Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS) «Режим Путіна довго до цього готувався». Як РФ відреагує на дозвіл США бити по території агресора — Жовтенко про найбільш ймовірний сценарій

Але до моменту, поки не відбудеться насичення всієї лінії зіткнення (включно з україно-російським кордоном, тому що об'єктивно це теж лінія фронту) достатньою кількістю систем озброєння і найголовніше — боєприпасів для них, ситуація в такому вигляді, в якому вона є, буде зберігатися.

— Чи можна окреслити теперішню ситуацію такою, що вона є більш-менш рівною, навіть попри те, що росіяни мають певні переваги? Є цифри, скільки росіяни за останній рік загарбали території — 550 квадратних кілометрів; і скільки Україна відвоювала у ході літньо-осінньої кампанії минулого року — 420 квадратних кілометрів. Погодьтеся, коли ти ставиш на шальки терезів 420 проти 550, то це не видається настільки апокаліптично, як можна зараз почути в нашому українському суспільстві. Чи правильно взагалі мислити сухими цифрами, підрахунками, що ситуація не настільки критична, якою вона уявляється в умах багатьох?

— Давайте дивитися на те, що Російська Федерація, попри те, що вона несе, звичайно, серйозні втрати, які все ще більші, ніж втрати України в цій війні, сама по собі є більшою, її економіка є більшою, її населення є більшим. І попри ці колосальні втрати, — які обчислюються сотнями тисяч загиблих, поранених військовослужбовців, понад 14 тисяч знищених одиниць бронетехніки, сім тисяч танків, — Росія все одно підтримує не просто свою боєздатність (принаймні в чисельному вимірі) на тому ж рівні, на якому вона була рік тому, а нарощує, Росія динамічно збільшує свої спроможності, які задіяні в цій війні. Тому цим позитивом не треба зловживати.

Читати далі