Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов розповів, які тактики використали російські окупанти, щоб прорвати кордон на півночі Харківської області 10 травня.

На брифінгу 1 травня Синєгубов розповів, що росіяни застосували відразу кілька тактик, передає Суспільне.

Читайте також:
Мешканці Вовчанська та прилеглих сіл чекають на автобуси під час евакуації до Харкова через російські обстріли, 10 травня 2024 рік (Фото:REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy) «Можливі три варіанти». У РФ поки немає військ для наступу на Харків, але є загроза для двох інших міст — Попович

«Були випадки по одному із населених пунктів — заходило 20 людей, по іншому — 30 людей, ще по іншому використовували броньовану техніку. Наприклад, на Вовчанський напрямок ворог залучив танки, намагався заїхати на нашу територію. Вони були частково знищені, частково відійшли. Трохи лівіше, ближче до Липців, ворог заходив піхотою, намагався просунутись. Не можна сказати, що це диверсійно-розвідувальні групи, це малі групи, якими він намагається намацати наші позиції, наші території. Фактично веде розвідку боєм», — сказав голова ОВА.

Відео дня

Він також зазначив, що попри російський наступ тривають роботи над зведенням фортифікаційних споруд.

«Всі фортифікаційні споруди, які ми будували у 2022−2023 роках, навіть зараз, у 2024, використовуються нашими військовими за своїм прямим призначенням. Ми не зупиняємось над реалізацією цього проєкту», — заявив Синєгубов.

Наступ росіян на Харківщині: що відомо

Читайте також:
Українські військові на фронті (Фото:Генштаб ЗСУ/Facebook) Аналітики оцінили ймовірність захоплення Харкова росіянами — звіт ISW

10 травня о п’ятій ранку російські окупанти намагалися прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це офіційно заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Також росіяни масово обстрілювали прикордонні населені пункти.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Станом на вечір 10 травня у Генштабі повідомляли, що тривали бої за населені пункти у «сірій зоні».

У Білому домі, коментуючи ці події, допустили, що російські окупанти готуються до «масштабнішого» наступу на Харків.

Читайте також:
Окупанти (Фото:Міноборони Росії/Telegram) Одне з відділень ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину — партизани

Вранці 11 травня ЗМІ писали, що російські війська відновили штурмові дії біля села Глибоке на Харківщині.

На мапах моніторингового порталу DeepState за 11 травня зросла площа «сірих зон» на півночі Харківської області у порівнянні із вчора на тлі активізації наступу російської армії.

В середині дня 11 равня речник ОСУВ Хортиця Назар Волошин в ефірі телемарафону заявив, що росіян на Харківщині локалізовано у «сірій зоні» і вона не розширюється.

Наприкінці березня російське видання Медуза писало з посиланням на джерела у Кремлі про нібито плани диктатора Володимира Путіна захопити Харків.

Мер Харкова Ігор Терехов говорив про «певне хвилювання» щодо можливого нового наступу Росії на місто є, але зазначав, що ресурсів для цього у росіян недостатньо.

3 травня командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк заявив в інтерв'ю The Times, що, за даними спецслужб, у росіян справді є план захоплення Харкова або Сум.

Інститут вивчення війни на початку травня повідомляв, що армія країни-агресора передислокувала частину військ у Курську область і формує нове угруповання, імовірно, у рамках підготовки до масштабного наступу на Харків.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі