Сім країн Євросоюзу планують відправити своїх представників на інавгурацію російського диктатора Володимира Путіна, повідомляє у понеділок, 6 травня, агенція Reuters з посиланням на слова європейського дипломата.

Дипломат розповів Reuters, що 20 країн-членів ЄС бойкотуватимуть інавгурацію, але очікується, що сім інших країн надішлють своїх представників. За словами двох дипломатичних джерел, окрім Франції, очікується участь Угорщини та Словаччини.

Відео дня

Представник ЄС заявив, що посол блоку в Росії не буде присутній на церемонії, що відповідає позиції більшості країн-членів. Серед тих країн ЄС, що оголосили про бойкот інавгурації — Німеччина та країни Балтії.

Високопоставлений кремлівський чиновник заявив, що на інавгурацію Путіна були запрошені глави всіх іноземних дипломатичних місій в Москві.

«Президентські вибори» в Росії 2024 року

15−17 березня у Росії пройшло так зване голосування на «виборах» президента РФ, у яких не брали участь опозиційні політики. 18 березня у ЦВК РФ оголосили, що «підрахували» 100% протоколів і Путін нібито набрав 87,28% голосів.

За версією ЦВК, інші кандидати Микола Харитонов (Комуністична партія Російської Федерації) набрав 4,31% голосів, Владислав Даванков (партія Нові люди) — 3,85%, а Леонід Слуцький (Ліберально-демократична партія Росії) — 3,2%.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що жодної легітимності в імітації президентських виборів у Росії немає. Білий дім також заявив, що «вибори» у РФ були нечесними.

Читайте також: Лідери Куби, Лаосу та Білорусі. У Кремлі розповіли, хто відвідає диктатора Путіна на 9 травня Читайте також:
Речник Держдепу США Метью Міллер на брифінгу 6 травня 2024 року (Фото:Скриншот з відео US Department of State/YouTube) «Але Путін — президент». Американського представника не буде на інавгурації російського диктатора — Держдеп

Водночас Путіна з перемогою привітали глава КНДР Кім Чен Ин, керівники Венесуели та Нікарагуа Ніколас Мадуро та Даніель Ортега, президенти Узбекистану Шавкат Мірзійоєв та Таджикистану Емомалі Рахмон, а також президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Російське видання Meduza повідомляло, що фальсифікації на «президентських виборах» у РФ були небачених масштабів. Через це кількість підроблених «голосів» неможливо встановити.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі