Автор: Валерiй Мирний

В український прокат вийшов фільм Суперники — нова робота важливого італійського режисера Луки Гуаданьїно, в якій він знову звернувся до теми психологічної заплутаності людських стосунків.

Як в романтичній історії дорослішання Назви мене своїм ім'ям чи в романтичній історії про двох канібалів Цілком та повністю.

Кардинальна різниця обставин, в яких діють закохані, забезпечує фільмам режисера унікальність: кожна робота стоїть окремо, хоча й діє на одному романтичному полі. Суперники не виняток. Розкішні Зендея, Джош О’Коннор та Майк Фейст тут розігрують палкі стосунки втрьох та багато грають у теніс.

Відео дня

1. Сюжет

2019-й. Таші та Арт — зіркове подружжя тренерки та топового тенісиста — займаються справами в люксі розкішного готеля. Перша вносить правки у рекламу годинників, на якій будуть красуватися обидва. Другий явно трішки розібраний: він наче може досягти ще більшого успіху у кар'єрі, але щось (травма? сумніви у коханні?) заважає.

Залізний характер тут у Таші, й вона вирішує відправити чоловіка на тур під назвою Challenger — місце поєдинків переважно новачків та тенісистів другого ешелону — щоб Арт віднайшов там впевненість у собі. Розумне тактичне рішення, втім, обертається потенційним стратегічним провалом, адже на Challenger приїздить й Патрік — друг дитинства Арта та колишній коханець Таші.

Патрік та Арт познайомились із Ташею у 2006-му. І одразу зробили зі спорту та сексу потужний клубок психологічної співзалежності. Вони думали, що позбавились її ще тоді, але з подивом зрозуміли, що жили із нею весь цей час.

@2023 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. Фото: @2023 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc.

2. Виконання

Весь цей тринадцятирічний діапазон Гуаданьїно порубав у часовий вінегрет, в якому глядача постійно повертають у минуле, щоб пояснити щось про теперішнє. Такий нелінійний підхід робить структуру фільму цікавішою: ми наче спостерігаємо психологічний детектив із битвою характерів, що не просто римується із тенісом, а буквально зрощений із цим конкурентним та непередбачуваним видом спорту.

Професійні спортсмени — окремий вид людей, життя яких підкорене цілі: стати найкращими в обраній ніші. Це не три рази на тиждень в зал сходити. Ставки тут вищі, травми мають серйозніші наслідки, а кожен вибір має доленосний присмак.

Фільм Суперники таким чином стає гібридом романтичної драми та спортивної комедії. Чи спортивної драми та романтичної комедії. Жанрово ця стрічка дуже нечітка: гумору тут достатньо, та багато й психологічної напруги разом із запитаннями, на які глядач хоче дізнатися відповідь. Сексу як факту, про який можна свідчити у суді, режисер не показує, але його настільки багато поміж рядків — відверте бажання тут паливо для драми, що, якби Гуаданьїно показав би й сам акт, то його фільм міг запросто лягти в категорію софт-порно.

Цей жанровий сплав разом із подачею, про яку пізніше, змушує казати про фільм Суперники як про унікальне видовище. Зрозуміло, що спортивні драми та взагалі історії про теніс трапляються нечасто та тут справа інша: перед нами продукт непересічної колаборації, що реалізувався у непересічний фільм.

Лука Гуаданьїно, який зазвичай не пише сценарії, шукав собі новий проєкт. Продюсерці Емі Паскаль, яка зі скандалом пішла із Sony, як раз потрапив до рук сценарій дебютанта Джастіна Куріцкеса (він чоловік Селін Сонг, вона торік зняла чудовий фільм Минулі життя). В ньому Куріцкес вирішив поєднати своє нещодавно набуте захоплення тенісом та любов до драми. Паскаль показала сценарій італійцю. Італієць швидко знайшов спільну мову з Куріцкесом. Далі справа техніки.

Історія співзвучна тій, що відбувається на екрані.

В трикутнику Арта, Патріка та Таші кохати в класичному розумінні цього слова може хіба що Арт. Він трішки тютя, що, втім, робить його терплячим партнером як для Патріка, так і потім для Таші. Патрік, в свою чергу, уособлення хаотичного бажання. Йому байдуже, яку посудину ним наповнювати. Таші ж тут виступає в ролі єдиного чоловіка. Тому що вона єдина, хто з цих трьох схиблений на контролі.

Відповідно Майк Фейст, який грає Арта у фільмі, найменш яскравий. Джош О’Коннор знову грає вільного шукача пригод (як у нещодавній Химері Аліче Рорвахер) й наполегливого, втім, непослідовного звабника. Зендея, як правильно сказав у фільмі Арт, «всім подобається». Вона й правда чудова. На додачу у Суперниках акторка робить те, чого не могла зробити у Дюні. А саме вибудовує справжнього персонажа. Залізну, але й азартну леді, яку можна зацікавити, піднявши ставки.

Всі при цьому надзвичайно красиві та гарячі.

Стосунки трійці відбуваються суто через теніс. Власне й сексу тут тому немає, бо й секс в них відбувається на корті. Взагалі головне задоволення у фільмі — спостерігати, як спритно режисер та сценарист заміняють проговорення емоцій, втілення емоцій спортивними змаганнями. Стосунки цих трьох зародилися на корті, зачахли на корті та знову заіскрилися на корті. А сам фільм, таким чином, пройшовши через той часовий вінегрет флешбеків, структурно постає уроборосом — змією, що кусає власний хвіст.

Суперники — то річ у собі. Герметична історія, яку нас запросили переглянути. Моралі тут немає. Хіба що висновок, що кохання всі розуміють по-різному, але інтрига точно додасть вогнику.

Та знову ж таки захопливо спостерігати на великому екрані темного кінотеатру за спритністю рук талановитих людей — це і є кіно. В цьому плані фільм Суперники — кіно в квадраті. Або в кубі.

Камера геніального тайського оператора Сэйомбху Мукдипрома почуває себе абсолютно вільною і поводиться відповідно абсолютно непередбачувано. Стіна синтетичного звуку, яку вибудовують Трент Резнор та Аттікус Росс бере глядача за барки та переносить на спітнілий рейв 90-х: купа молоді, всі красиві, десь поміж танцю відбуваються пристрасті. Власне так само, як і в фільмі Гуаданьїно.

Суперники — вердикт NV

9/10

Фільм Суперники — накачана сексом гостросюжетна спортивна драма, в якій захована ще й певна кількість гумору, і яка буде дивувати та розважати на кожному своєму кроці.

Це ще й явний успіх для всіх залучених сторін: перший номер один у американському бокс-оффісі для режисера, потенційна номінація на Оскар для сценариста-дебютанта, перший хіт, що не спирається на відому інтелектуальну власність, для Зендеї, вагомий пункт в резюме для хлопців.

Суперники

Challengers

2024 рік