Лідер Китаю Сі Цзіньпін підтримав ідею президента Франції Еммануеля Макрона щодо перемир’я в Україні, секторі Гази та Судані на час Олімпійських ігор в Парижі.

Про це у понеділок, 6 травня, повідомило видання Le Monde з посиланням на слова самого Макрона, сказані під час розмови з журналістами після зустрічі з китайським лідером в Парижі.

Відео дня

Як йдеться в повідомленні, Макрон привітав готовність Сі «попросити всі зацікавлені сторони про олімпійське перемир’я під час наших майбутніх Ігор».

«Ми разом віримо, що ця ініціатива може стати можливістю працювати над довготривалим врегулюванням у повній повазі до міжнародного права», — сказав Макрон.

Читайте також: «І в 2024 році його не буде». Росія тричі використала олімпійське перемир’я для своїх агресивних дій — Чалий про ініціативу Макрона Читайте також:
Володимир Зеленський (Фото:Офіс президента) «Це брехня, Еммануель це знає». Зеленський прокоментував пропозицію Макрона щодо «олімпійського перемир’я»

Президент Франції також привітав «зобов'язання» Китаю «утримуватися від продажу будь-якої зброї» Росії.

Сі, своєю чергою, закликав не «очорняти» Китай в контексті українського питання, бо, за його словами, Пекін відіграє «позитивну роль» у пошуку мирного вирішення війни.

«Ми виступаємо проти використання української кризи для того, щоб звинуватити інших, очорняти третю країну і починати нову Холодну війну», — зазначив Сі.

15 квітня Макрон висловив сподівання, що на час літніх Олімпійських ігор, які цього року відбудуться у Франції, вдасться досягти перемир’я в Україні, секторі Гази і в Судані. Для досягнення цього перемир’я він збирався залучити партнерів, зокрема — попросити допомоги у Сі Цзіньпіна.

Позиція Китаю щодо війни Росії проти України — що відомо

У лютому 2023 року МЗС КНР опублікувало документ про врегулювання війни в Україні. Зокрема, Пекін закликав припинити бойові дії і якнайшвидше «відновити прямий діалог» між Україною і Росією. При цьому Китай не згадував про виведення військ країни-агресора з України.

2 березня спеціальний представник Китаю Лі Хуей зустрівся в Москві з представниками МЗС Росії, заявивши після цього, що війна в Україні має «вирішуватися шляхом переговорів».

3 березня заступник міністра закордонних справ РФ Михайло Галузін і Лі Хуей заявили, що врегулювання війни в Україні неможливе без урахування російських інтересів.

7 березня міністр закордонних справ Китаю Ван Ї заявив, що його країна готова працювати над створенням нових рушійних сил співробітництва і зміцненням дружби з Росією.

Читайте також:
Українські військові (Фото:Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS) «Навіть не смішно». Жорін різко відреагував на ініціативу Макрона щодо перемир’я на час Олімпіади

Також 7 березня спецпредставник Китаю прибув до Києва. Українська сторона обговорила з Лі Хуеєм перспективи встановлення справедливого миру для України, відновлення її територіальної цілісності та суверенітету на основі української Формули миру.

21 квітня стало відомо, що державний секретар США Ентоні Блінкен 24−26 квітня відвідає Китай. Він висловить стурбованість Штатів щодо підтримки Пекіном оборонної промисловості Росії. Блінкен хоче попередити Китай про «каральні заходи» з боку Штатів, писала газета Financial Times.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі