Права Швейцарська народна партія (SVP) закликала владу Швейцарії офіційно запросити країну-агресора Росію на Глобальний саміт миру. Політсила вважає, що конференція без РФ може остаточно «знищити нейтралітет Швейцарії».

Відповідну заяву опублікували на сайті SVP.

Зазначається, що партія SVP, яка має найбільше представництво в парламенті, стурбована подіями навколо конференції в Бюргенштоку 15−16 червня 2024.

Відео дня

«Мирні зусилля в принципі слід вітати. Проте виявляється, що нейтралітет Швейцарії вже не визнають усі сторони конфлікту: Росія вже дала зрозуміти, що не хоче брати участь у конференції в Бюргенштоку», — йдеться у заяві політсили.

У партії кажуть про «поспішне прийняття Федеральною радою сторони після початку війни в Україні», а також про наслідки «повного прийняття Швейцарією санкцій ЄС».

Політсила стверджує, що Федеральна рада нібито піддалася міжнародному тиску і відмовилася від «випробуваних принципів нейтралітету Швейцарії».

Читайте також: «Крок маленької дитини». Чому від Саміту миру в Швейцарії не варто очікувати високих результатів — Кошель

Швейцарські праві також висунули наступні вимоги:

  • Конференція в Бюргенштоку не повинна перетворитися на односторонню конференцію з питань «пропаганди та озброєнь», щоб «мирний процес мав шанс».
  • Федеральна рада повинна зробити все можливе, щоб російська сторона також взяла участь у конференції в Бюргенштоку, що включає офіційне письмове запрошення Росії.

Саміт миру в Швейцарії 15−16 червня

Глобальний саміт миру у Швейцарії на рівні лідерів країн відбудеться 15−16 червня. Станом на 3 червня участь у саміті підтвердили 107 країн, повідомили в Офісі президента.

Читайте також:
Очікується, що на Глобальний саміт миру у Швейцарії прибуде більшість лідерів країн Великої сімки (на фото вони разом із очільниками ЄС та президентом України Володимиром Зеленським на сесії саміту G7 у травні 2023 року) (Фото:Kyodo/via REUTERS) «Пʼять із 10-ти пунктів нездійсненні». Британський аналітик критикує мирний план Зеленського і прогнозує підсумок швейцарського саміту миру

Росія не буде присутня на зустрічі. Глава Офісу президента України Андрій Єрмак допускав участь Росії в саміті миру, але не в першій інавгураційній зустрічі на рівні лідерів, а вже в наступних. Водночас у МЗС Швейцарії заявили, що без РФ мирний процес є «немислимим».

На саміті, зокрема, очікують канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем'єра Італії Джорджу Мелоні, прем'єра Канади Джастіна Трюдо, президента Франції Еммануеля Макрона та інших європейських лідерів.

Замість президента США Джо Байдена на Глобальний саміт світу у Швейцарії приїде віце-президент Камала Гарріс.

24 квітня Володимир Зеленський говорив, що в української розвідки є точна інформація про те, що Росія хоче зірвати саміт миру.

31 травня агентство Reuters із посиланням на власні джерела повідомило, що Китай відмовився брати участь у мирному саміті у Швейцарії. У Китаї пізніше офіційно підтвердили, що не будуть присутні на зустрічі.

За словами Зеленського, Китай також намагається відмовити деякі країни від участі в саміті.

Редактор: Єва Сластнова Читати далі