Україна може застосовувати шведську зброю для атак по території Росії. Про це заявив міністр оборони Швеції Пол Йонсон виданню Hallandsposten.

Міністр зауважив, що, згідно з міжнародним правом, Україна може захищати себе «шляхом воєнних дій, спрямованих на територію супротивника, якщо вони відповідають законам війни».

Відео дня

Йонсон наголосив, що Швеція підтримує право України на захист.

Він також зауважив, що шведський уряд має відстоювати таку позицію перед іншими західними країнами не лише «за зачиненими дверима», але й публічно.

9 травня повідомлялось, що уряд Швеції виділив 28 мільйонів євро на підтримку обороноздатності України. У пресслужбі шведського уряду уточнили, що 18 млн євро передадуть трьом коаліціям у межах Контактної групи з питань оборони України, а 10 млн євро пожертвують у фонд НАТО для України.

Читайте також: У Києві біля посольства США проходить акція з вимогою дозволу Україні бити по території Росії західною зброєю — фото

22 травня прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що уряд погодив план довгострокової військової допомоги Україні на 6,5 млрд євро. Ця допомога розрахована на три роки — з 2024 до 2026 року.

21 травня Україна та Швеція розпочали переговори щодо укладення двосторонньої угоди про співробітництво у сфері безпеки.

Використання західної зброї по території РФ

17 травня речник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США «не заохочують» Україну бити американською зброєю по території Росії.

У Пентагоні зазначили, що іноземна зброя «має бути використана для того, щоб повернути українську суверенну територію» і що це має відбуватися «саме на українській території».

Видання Le Monde, аналізуючи заяви держсекретаря США Ентоні Блінкена під час візиту до Києва, писало, що Україна, ймовірно, отримала дозвіл від США на використання американської зброї для ударів по території Росії.

3 травня міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон пообіцяв $3,74 млрд щорічної військової допомоги Україні. Він додав, що Лондон не заперечує проти використання своєї зброї для ударів по Росії.

Читайте також:
Група-конгресменів закликала Пентагон дозволити Україні бити по території РФ (Фото:REUTERS / Carlos Barria) «Ситуація гірша, ніж будь-коли». Група конгресменів США закликала Остіна дозволити Україні бити по території РФ американською зброєю

Le Monde вважає заяви Кемерона і Блінкена «ознакою продуманої зміни позиції Заходу» з цього питання.

20 травня міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун ухильно відповіли на запитання про те, чи може Україна використовувати американську зброю для ударів по території країни-агресора на тлі російського наступу в Харківській області.

21 травня президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю NYT сказав, що звернувся до США з проханням дозволити Україні використовувати американські ракети та іншу зброю по військових цілях на території Росії.

26 травня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що виступає проти використання Україною західної зброї для ударів по території РФ.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі