Служба безпеки України затримала агента російських спецслужб, який шпигував за локаціями українських військ, що обороняють Вовчанськ.

Про це СБУ повідомила у четвер, 6 червня.

За матеріалами справи, агентом виявився мешканець Вовчанська, якого у 2023 році дистанційно завербувала воєнна розвідка РФ. Шпигувати на користь росіян чоловік почав під час повторного ворожого наступу на Харківщину.

Відео дня

Для виконання завдання інформатор фіксував геолокації українських військових у Вовчанську та прилеглих селищах, відстежував польоти ударних гелікоптерів ЗСУ, а також позиції української аеророзвідки та важкої артилерії. Крім того, підозрюваний «в темну» випитував потрібну йому інформацію у місцевих жителів під час розмов на побутові теми.

Зібрану інформацію чоловік телефоном передавав російським спецслужбам. Як зазначають у СБУ, розвіддані потрібні були росіянам для нових спроб захоплення міста та подальшого просування на Харківському напрямку.

Наразі чоловік перебуває під вартою. Правоохоронці повідомили йому про підозру у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ (ч. 2 ст. 114−2 КК України). Максимальне покарання за цим звинуваченням — до восьми років ув’язнення.

Редактор: Микита Днєпровський Читати далі