Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що російський диктатор Володимир Путін має відвести війська з території України, якщо він хоче брати участь у саміті миру у Швейцарії.

Під час брифінгу в Берліні у вівторок, 11 червня, Шольц повідомив, що на саміті обговорюватимуть «принципи справедливого і міцного миру».

«Це ще не переговори про припинення війни. Щоб зробити це, Путіну доведеться показати, що він готовий покласти край своїй жорстокій кампанії та вивести війська. Однак, можливо, вдасться показати шлях, яким можна започаткувати процес, у якому і РФ колись сидітиме за столом», — додав він.

Відео дня

Шольц підкреслив, що Україна одна вирішує, коли настане відповідний час для переговорів.

«Але поки Путін безжально дотримуватиметься цілей у цій війні, наш меседж буде таким — ми не послабимо нашу підтримку для України, ми й далі стоїмо непохитно на боці українців», — додав він.

Саміт миру у Швейцарії 15−16 червня

Глобальний саміт миру у Швейцарії на рівні лідерів країн відбудеться 15−16 червня. В Офісі президента повідомляли, що станом на 3 червня участь у саміті підтвердили 107 країн. Президент Володимир Зеленський заявляв, що на саміт поки що погодилися приїхати «не всі, від кого залежить світ».

Читайте також:
Олаф Шольц (Фото:REUTERS/Christian Mang) Шольц заявив, що до мирних переговорів між Україною та РФ «ще дуже далеко»

Росія не буде присутня на зустрічі. Глава Офісу президента України Андрій Єрмак допускав участь Росії в саміті миру, але не в першій інавгураційній зустрічі на рівні лідерів, а вже в наступних. Водночас у МЗС Швейцарії заявили, що без РФ мирний процес «немислимий».

24 квітня президент Володимир Зеленський говорив, що українська розвідка має точну інформацію про те, що Росія хоче зірвати саміт миру.

За словами Зеленського, Китай також намагався відмовити деякі країни від участі в саміті.

24 квітня агентство Bloomberg із посиланням на джерела повідомило, що президент США Джо Байден може пропустити саміт миру у Швейцарії, щоб провести збір коштів на передвиборчу кампанію в Каліфорнії.

У Білому домі пізніше повідомили, що Вашингтон на саміті представлятимуть віцепрезидент Камала Гарріс і радник президента з нацбезпеки Джейк Салліван.

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі