Канцлер Німеччини Олаф Шольц, коментуючи дозвіл бити німецькою зброєю по цілях на території РФ, наголосив, що Україна, згідно з міжнародним правом, може захищатися від нападів на свою територію, міста та громадян.

Про це повідомляє Tagesschau.

Як пише агенція, Шольц пояснив своє рішення тим, що Росія відкрила новий фронт проти міста Харків поблизу кордону з Росією.

«З цієї причини Україна також може використовувати зброю, яку постачаємо ми та наші союзники — завжди відповідно до міжнародних правових зобов’язань», — наголосив він.

Відео дня

Водночас канцлер Німеччини Пан Шольц зазначив, що не допустить втягування Німеччини у війну Росії проти України.

«Це правильно тісно координувати дії з нашими партнерами та союзниками „знову і знову“, перш ніж приймати такі далекосяжні рішення. Громадяни можуть розраховувати на те, що ми будемо діяти виважено, що ми ретельно зважимо всі ризики. Я на цьому стою як канцлер, який відданий миру та безпеці Німеччини», — додав він.

Використання західної зброї на території РФ

17 травня речник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США «не заохочують» Україну бити американською зброєю по території Росії. У Пентагоні зазначили, що іноземна зброя «має бути використана для того, щоб повернути українську суверенну територію» і що це має відбуватися «саме на українській території».

Читайте також:
Російський диктатор намагався залякати союзників України (Фото:Sputnik/Mikhail Tereshchenko/Pool via REUTERS) Путін почав відкрито погрожувати війною західним країнам за удари України далекобійними ракетами по РФ

20 травня міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун ухильно відповіли на запитання про те, чи може Україна використовувати американську зброю для ударів по території країни-агресора на тлі російського наступу на Харківщині.

21 травня президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю NYT сказав, що звернувся до США з проханням дозволити Україні використовувати американські ракети та іншу зброю по військових цілях на території Росії.

29 травня агентство AFP, посилаючись на неназвані джерела, повідомляло, що Україна вже кілька разів застосовувала західну зброю для ударів по території Росії.

31 травня газета The New York Times із посиланням на неназваних посадовців у Білому домі повідомляла, що президент США Джо Байден під тиском своїх радників і ключових союзників, дозволив Україні завдавати обмежених ударів по території Росії зброєю американського виробництва.

У цей же день державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Білий дім дозволив Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю.

31 травня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус підтвердив, що країна дозволила Україні завдавати ударів німецькою зброєю по території Росії, але в районах, які близькі до кордону.

3 червня голова спецштабу допомоги Україні в Міноборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг заявив, що Україна може збивати російські літаки у повітряному просторі РФ німецькими ЗРК Patriot.

Редактор: Микита Днєпровський Читати далі