Автор: Олексiй Кожевнiков

Великий психіатр Зигмунд Фрейд багато в чому визначив наші уявлення про нас самих, наше мислення, психологію і устремління. Багато його думок анітрохи не застаріли за минулі 100 років.

І далеко не всі вони пов’язані із сексом.

Досліджуючи найважливіші аспекти людської психіки, Фрейд розкрив символічні значення, приховані в поведінці, і підняв саморозуміння на нову висоту.

Відео дня

Хоча деякі з його поглядів вікторіанської епохи і зараз викликають суперечки, за розумного застосування елементи фрейдистської теорії допомагають краще орієнтуватися в питаннях дорослішання, тривоги, стосунків і пошуку мети.

Його роботи розкривають, як наше минуле, несвідомі потяги і невирішені внутрішні потрясіння приховано впливають на наші рішення і благополуччя.

Засвоєння життєвих уроків Фрейда допомагає впоратися з руйнівними імпульсами, подолати задушливе придушення і побудувати здорову взаємозалежність, вважає американський психолог Джозеф Бернс.

По суті, Фрейд уперше показав, що для досягнення рівноваги і стійкого задоволення необхідно протистояти нашому болю, протиріччям і невисловленим істинам.

Шість правил життя Зигмунда Фрейда

Зигмун Фрейд - психіатр, роботи та думки якого досі не застаріли (Фото: First Dicoverers) Зигмун Фрейд — психіатр, роботи та думки якого досі не застаріли / Фото: First Dicoverers

Основна передумова, що лежить в основі психоаналізу Фрейда, полягає в тому, що нами рухають взаємодіючі свідомі та несвідомі аспекти розуму.

Ми здобуваємо майстерність володіння собою, розкриваючи цю внутрішню екосистему і навчаючись використовувати свої сильні сторони і мінімально задіювати слабкі.

Немає зростання без болю

Фрейд вважав, що прийняття страждань необхідне для розвитку особистості, оскільки людина за своєю природою, коли не відчуває зовнішнього тиску, прагне до комфорту і самозаспокоєння.

Однак під впливом хворобливих або складних ситуацій ми формуємо в себе характер і нові навички. Він також стверджував, що ми не можемо цінувати радість, не відчуваючи на противагу їй печаль.

Цей горезвісний «вихід із зони комфорту» особливо важливий для чоловіків, вважав Фрейд.

Читайте також: «Я занадто поважаю цю жінку, щоб одружитися з нею». 10 правил життя Джейсона Стейтема

На відміну від жінок, чоловіки часом задовольняються поверхневими задоволеннями, які приносять лише одномоментне, швидкоплинне задоволення.

Пріоритет зусиль і досягнень над пасивним комфортом допомагає чоловікам знайти сили, щоб витримати неминучі неприємності, максимально розкрити свій потенціал і випробувати більш глибоке задоволення.

Здорові стосунки вимагають емоційної зрілості

У роботах Фрейда особлива увага приділяється розумінню несвідомих потягів і стадій розвитку для створення психологічно здорових міжособистісних стосунків.

Великий психіатр наголошував, що оволодіння сексуальними імпульсами, розпізнавання нарцисичних тенденцій і правильна турбота про інших у зрілому віці є ключем до набуття сумісності.

Наприклад, Фрейд стверджував, що чоловіки, які не відокремилися належним чином від своїх матерів в юності, насилу можуть побудувати близькість у дорослому житті.

Читайте також: «Живи ніби танцюєш під дощем». 10 правил життя Тейлор Свіфт

Для досягнення прогресу чоловікам необхідно відмовитися від поведінки, що уникає, як-от оборона, нечесність або агресія, і натомість навчитися активно слухати, йти на компроміс і підтримувати партнера у важкі моменти.

Виявлення наших страхів у стосунках, що сягають корінням минулих травм, шляхом аналізу і подальшої протидії регресії також сприяє тривалому задоволенню.

Розберіться у своєму минулому та мотивах

Більша частина робіт Фрейда показує, що наше раннє виховання і минулі зустрічі глибоко впливають на доросле життя.

Несвідомі захисні механізми часто формуються в дитинстві, щоб впоратися з емоційними ранами або незадоволеними потребами, і десятиліття потому продовжують керувати нашими мотивами і реакціями без нашого усвідомлення.

Однак тонкі взаємодії, такі як особливо вражаючі зауваження вчителя, можуть сформувати комплекси на все життя, формуючи самооцінку, упевненість у собі та здатність ухвалювати рішення.

Визнання подальших надмірних корекцій дає нам змогу скоригувати свої думки та дії в бік раціональних відповідей, що відповідають поточним сценаріям.

Ніколи не припиняйте вчитися

Це правило можна вивести зі спостережень за життям самого Фрейда.

Він ніколи не претендував на непогрішну компетентність у питаннях людського розуму.

І постійно піддавав свої теорії сумніву відповідно до клінічних даних і вносив до них відповідні зміни протягом десятиліть аналізу.

Читайте також: «Краще бути абсолютно безглуздою, ніж абсолютно нудною». 10 правил життя легендарної актриси Мерилін Монро

Наслідуючи приклад Фрейда, ми маємо розуміти, що розум ніколи не зможе «закінчити» дозрівання або навчання, якщо людина щиро прагне розширити горизонти.

Невеликі, послідовні кроки, що пробують нові інтелектуальні завдання або досвід, накопичений роками, можуть призвести до сейсмічних зрушень, а читання пізнавальної книжки раз на місяць або подорож у незнайоме місце раз на рік — це цілком переборне залучення.

Немає кращого способу підтримувати в собі постійний розвиток, ніж звичка постійно нагадувати собі, як багато ще належить зрозуміти в цьому житті.

Вчіться керувати своєю тривогою

Фрейд пов’язував багато форм тривоги з боротьбою нашого власного его за баланс між безконтрольними бажаннями несвідомого «я» і суворим осудом суперего.

Звучить складно для непідготовленої людини. Але по суті, це — досить проста думка.

Придушення емоцій призводить до внутрішнього сум’яття, що проявляється у вигляді тривоги, коли почуття болю, люті або сексуальності досягають усвідомлення всупереч бажанню его.

Читайте також: Шість простих правил життя, які зроблять вас успішнішою людиною

Щоб навчитися перемагати своє занепокоєння, потрібно навчитися пізнавати себе через аналіз і роздуми, щоб привести до гармонії всі елементи психіки.

Коли ви навчитеся визнавати й аналізувати, а не пригнічувати свої емоції, протистояти затаєному болю, ви з подивом помітите, наскільки легше стало знижувати рівень стресу.

На практиці для цього підходять безліч способів, включно з навчанням медитації, веденням щоденника, психотерапією тощо .

Шукайте рівновагу в житті

Люди ніколи не позбуваються вроджених агресивних і приємних бажань, констатував Фрейд.

Тому, він вважав за необхідне для кожного культивувати цілі та стримувальні принципи, оскільки без цього щастя неможливе.

Не маючи соціально прийнятного виходу для таких імпульсів або занять, що сприймаються як значущі, люди ризикують прагнути до панування над іншими і піддатися гедонізму, підсумовував психіатр.

Виходячи з цього, Фрейд наголошував на важливості пошуку пристрастей і захоплень у ранньому віці, поки амбіції не згасли.

Реалізація своїх трудових талантів, волонтерство та помірна насолода культурними задоволеннями — це найкращий шанс відчути себе повноцінною людиною без надмірностей.

Людина без мети не може бути щасливою, підсумовував Фрейд.

9 геніальних цитат Фрейда

Великий психіатр залишив нам величезну спадщину. І було б помилкою вважати його роботи занадто складними для сприйняття людьми без спеціальної освіти.

Досить поглянути на деякі з цитат Зигмунда Фрейда:

  • «Одного разу, озираючись назад, роки боротьби здадуться вам найпрекраснішими».
  • «Бути повністю чесним із самим собою — гарна вправа».
  • «Свідомий розум можна порівняти з фонтаном, що грає на сонці і падає назад у великий підземний басейн підсвідомості, з якого він піднімається».
  • «З вашої вразливості прийде ваша сила».
  • «Его не господар у власному домі».
  • «Більшість людей насправді не хочуть свободи, тому що свобода передбачає відповідальність, а більшість людей бояться відповідальності».
  • «Невиражені емоції ніколи не помруть. Вони поховані заживо і вийдуть назовні пізніше в більш потворному вигляді».
  • «Мрії часто бувають найглибшими, коли вони здаються найбожевільнішими».
  • «Любов і робота — наріжні камені нашої людяності».

На закінчення

Великий Зигмунд Фрейд заповів нам не тільки трактувати свої сни і не принижувати значення сексуального потягу, як вважають деякі профани.

Фрейд довго і наполегливо говорив нам, що тільки перемагаючи свої страхи і невпевненість, тільки розібравшись у собі і вибравши собі справжню мету в житті, ми можемо наблизитися до відчуття щастя.

Читати далі