Автор: Анастасія Печенюк

В Австралії палеонтологи дослідили скам’янілості, яким близько 100 мільйонів років. Рештки приписали давно вимерлим створінням echidnapus, що мають спільні риси з качкодзьобом і єхидною.

Echidnapus (офіційна назва — Opalios splendens) має багато спільного з яйцекладними ссавцями — качкодзьобом і єхидною. Ці істоти разом утворюють ряд однопрохідних (Monotremata) — тварин, що за деякими ознаками близькі до плазунів.

Відео дня

Відкриття виду стало можливим завдяки аналізу масиву скам’янілостей, що був знайдений близько 25 років тому палеонтологинею Елізабет Сміт та її дочкою Кліті. Скам’янілі фрагменти щелепної кістки тварини були знайдені в полях на півночі Нового Південного Уельсу. Дослідниці пожертвували зразки, вік яких оцінюється приблизно в 100 мільйонів років, до Австралійського музею, де про них забули на роки.

Дослідник ссавців Тім Фланнері, провідний автор нового дослідження, опублікованого в журналі Alcheringa, каже, що натрапив на зразки випадково, та одразу зрозумів, що вони походять від стародавніх однопрохідних. В результаті детального вивчення зразків команда Фланнері виявила ознаки існування трьох видів, які раніше не були відомими науці.

За словами директора Австралійського музейного науково-дослідного інституту, професора Кріса Хелгена, який також працював над матеріалом, echidnapus мали комбінацію особливостей, яких ніколи раніше не бачили в однопрохідних тварин.

«Загальна анатомія [Opalios splendens], ймовірно, дуже схожа на качкодзьоба, але риси щелепи та морди більше схожі на єхидну», — сказав професор Хелген в коментарі ABC.

Науковці стверджують, що це відкриття демонструє, що колись в Австралії була «епоха однопрохідних», коли ці істоти мешкали на території у великій кількості та домінували.

Читати далі