Участь польських ВПС у відбитті російських атак на Україну не призведе до втягнення Польщі у війну. Натомість вони можуть знищити ракету, яка потенційно підірве газосховище або призведе до жертв серед цивільних громадян країни НАТО.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у інтервʼю агентству Reuters, опублікованому Офісом президента.

Як зазначив президент, російські ракети вже перетинали повітряний простір Польщі. Він заявив, що поляки «отримували сигнали про те, що не можна реагувати відповідно».

Відео дня Читайте також: Сергій Фурса Сергій Фурса Що стримує Польщу від збиття російських ракет

Коли летять ракети, польські літаки підіймаються, але не застосовують збиття російських ракет. Чи можуть вони це зробити? Впевнений, що так. Чи це наступ, напад країни НАТО, залучення у війну? Ні. Вони збивають ракету, яка потенційно може підірвати газосховище або прилетіти на голову цивільних громадян країн-члена Альянсу. Коли ППО збиває російські ракети, уламки можуть падати всюди. «, — сказав Зеленський.

Він також додав, що в газосховищах, які розташовані на території України, зберігається не тільки український, а і європейський газ. Внаслідок пошкодження газосховищ Молдова, Угорщина, Словаччина та ще низка країн можуть залишитися без газу.

Як заявив Зеленський, у західних регіонах України немає достатньої кількості протиповітряної оборони. Водночас у Польщі є літаки, які не виконують своїх функцій.

Читайте також: Сейм Польщі проголосував за зміни в законі про допомогу українським біженцям

16 травня Зеленський провів телефонну розмову із премʼєр-міністром Польщі Дональдом Туском. Глава держави запропонував шукати спільне рішення щодо захисту газової інфраструктури на заході України від російських атак.

16 квітня Туск заявив про необхідність створити «залізний купол» для Європи.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі