Пітер Дікінсон

Пітер Дікінсон

Науковий співробітник Atlantic Council, видавець журналів Business Ukraine і Lviv Today

Як продемонстрували заходи під час святкування Дня-D, саме Путіна багато хто вважає найбільшою загрозою миру в Європі з часів Адольфа Гітлера

Світові лідери зібралися в Нормандії 6 червня, щоб відзначити вісімдесяту річницю висадки союзників у Франції під час Другої світової війни. Хоча президент Росії Володимир Путін не був запрошений на зустріч, війна, яку він розв’язав понад два роки тому в Україні, як і раніше, відкидає довгу тінь на пам’ятний захід.

У своєму офіційному зверненні президент Франції Еммануель Макрон безпосередньо згадав російське вторгнення в Україну, яке триває. «Коли ми дивимося на війну, що повертається на наш континент, коли ми дивимося на людей, які ставлять під сумнів цінності, за які ми воювали, коли ми дивимося на тих, хто хоче силою змінити кордони, переписавши історію, з гідністю встаньмо і згадаємо тих, хто висадився тут. Нехай у нас буде їхня мужність», — прокоментував він.

Відео дня

Президент США Джо Байден висловив аналогічну думку. Виступаючи перед тисячами високопосадовців і приблизно 180 вцілілими ветеранами висадки в Нормандії в 1944 році, Байден порівняв нинішнє завдання протистояння путінській Росії із загрозою, яку гітлерівська Німеччина становила для попереднього покоління. «Ми знаємо, з якими темними силами билися ці герої вісімдесят років тому. Вони ніколи для нас не померкнуть, — сказав він. — Агресія і жадібність, бажання домінувати і контролювати, змінювати кордони силою — все це існує вічно. Боротьба між диктатурою і свободою не закінчується ніколи».

Назвавши Путіна «тираном, який прагне панування», Байден використав цю річницю, щоб виступити із закликом до єдності Заходу в боротьбі з російською агресією. Це супроводжувалося суворим попередженням про серйозні наслідки для майбутнього європейської безпеки, якщо Путін не буде зупинений в Україні. «Ми не підемо, — заявив Байден, — тому що, якщо ми це зробимо, Україна буде підкорена, і справа не обмежиться Україною».

Зеленського приймали дуже тепло

Присутність президента України Володимира Зеленського на ювілейних заходах у Франції цього тижня стала своєчасним нагадуванням про те, що через 80 років після того, як війська союзників увірвалися на пляжі Нормандії, Європа знову перебуває в стані війни. Зеленського приймали дуже тепло, включно з гарячими оплесками французької публіки і похвалою Макрона. Під час одного з особливо зворушливих обмінів думками українського лідера привітав ветеран зі США, який сказав йому: «Ви — рятівник народу!» «Ні, — відповів Зеленський, — ви врятували Європу. Ви — наші герої».

Річниця День-D цього тижня відзначається в той момент, коли російське вторгнення в Україну вступає у вирішальну фазу. Наразі російські війська утримують ініціативу на полі бою і продовжують наступати, а нещодавно розпочатий наступ на півночі країни ще більше розтягує і без того виснажені сили України. Тим часом широкомасштабна російська кампанія бомбардувань цивільної енергетичної інфраструктури України призвела до пошкодження або знищення приблизно половини наявних у країні генерувальних потужностей, внаслідок чого мільйони українців на тривалий час залишаються без електрики.

Зустріч у четвер у Нормандії ознаменувала початок особливо інтенсивного періоду української дипломатичної активності. 11−12 червня в Берліні відбудеться велика конференція з відновлення України. Очікується, що наступного тижня Зеленський візьме участь у саміті G7 в Італії, а потім вирушить до сусідньої Швейцарії на глобальний мирний саміт, мета якого — заручитися міжнародною підтримкою мирного плану українського лідера.

Читайте також: Фредерік Кемп Фредерік Кемп Це тривожить найбільше. Як діє нова вісь зла в центрі з Путіним

Зеленський прагнутиме використати ці зустрічі, щоб підкреслити серйозність поточної ситуації в Україні та отримати більшу військову підтримку. Нещодавно Україна домоглася значного прориву у своєму прагненні перенести війну на територію Росії, отримавши від міжнародних партнерів Києва зелене світло на використання зброї, що поставляється Заходом, для ударів по російській території. Проте російські сили, як і раніше, перевершують українські за кількістю військ і озброєння, а відсутність достатньої кількості засобів ППО означає, що критично важлива інфраструктура країни залишається вкрай вразливою для російських атак.

Участь українського президента в одній із найважливіших пам’ятних дат, присвячених Другій світовій війні, була особливо неприємна Володимиру Путіну. Протягом усього свого правління Путін прагнув поставити радянський досвід Другої світової війни в центр національної ідентичності сучасної Росії, перетворивши його на квазірелігійний культ зі своїми священними символами, догмами, святковими днями і нещадним придушенням єресі.

Читайте також: Анна Хусарска Анна Хусарска Країни НАТО мають розгорнути війська на території України

Ключовим елементом цього культу є регулярне очорнення всіх російських опонентів як «нацистів». Упродовж багатьох років кремлівська пропаганда зображувала незалежну Україну як «нацистську державу», незважаючи на той незручний факт, що підтримка українських крайніх правих політичних партій є однією з найнижчих у Європі, а президент країни — етнічний єврей. Передбачувано, що, коли Путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, він назвав «денацифікацію» своєю ключовою метою.

Невпинні нападки Путіна на «нацистську Україну» сприяли посиленню провоєнних настроїв усередині Росії, але здебільшого так і не змогли переконати міжнародну аудиторію. Натомість, як продемонстрували заходи під час святкування Дня-D цього тижня, саме Путіна багато хто вважає найбільшою з часів Адольфа Гітлера загрозою миру в Європі.

Переклад NV

NV володіє ексклюзивним правом на переклад і публікацію колонок Пітера Дікінсона. Републікація повної версії тексту заборонена.

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Читати далі