Російський диктатор Володимир Путін продовжує кадрові чистки високопосадовців. Тим часом в Україні з’явилися дані, що РФ зосередила на кордоні та окупованих територіях України близько 550 000 осіб.

Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни

Фахівці ISW звернули увагу на нещодавнє повідомлення українського онлайн-видання Ліга про те, що зараз росіяни зосередили на тимчасово окупованих територіях України та біля кордону близько 550 000 особового складу. Такі дані виданню озвучив співрозмовник у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони.

Відео дня Читайте також:
Російський диктатор намагався залякати союзників України (Фото:Sputnik/Mikhail Tereshchenko/Pool via REUTERS) Путін почав відкрито погрожувати війною західним країнам за удари України далекобійними ракетами по РФ

При цьому уточнюється, що на тимчасово окупованих територіях Росія розмістила близько 32 000 представників Росгвардії, Федеральної служби безпеки та інших силових структур РФ. Решта 520 000 — це російські військові в окупованій частині України та поблизу українських кордонів.

Аналітики ISW підкреслюють, що не можуть незалежно підтвердити ці цифри. Утім, вони припускають, що озвучені цифри, ймовірно, охоплюють бойовий та небойовий військовий персонал, який виконує допоміжні функції та не представляє прямо бойову силу Росії.

Водночас командувач Сухопутних військ України генерал-лейтенант Олександр Павлюк заявляв, що станом на 3 травня в Україні дислокувалося приблизно 510−515 тисяч російських військовослужбовців.

Володимир Путін у грудні 2023 року заявив, що в «зоні бойових дій» перебуває 617 000 російських військовослужбовців — ймовірно, маючи на увазі всіх російських військовослужбовців, залучених у зоні т.зв. «спеціальної військової операції» [війна РФ проти України], включаючи райони базування військ РФ у прикордонних ділянках на території Росії. Речник ГУР Андрій Юсов у січні 2024 року повідомив, що в окупованій Україні перебувають 35 000 військовослужбовців Росгвардії і що російська влада розглядає можливість перекинути на окуповані території більшої кількості співробітників Росгвардії, нагадують в ISW.

4 червня російський диктатор Володимир Путін заявив, що колишній міністр оборони РФ, чинний секретар Ради безпеки Росії Сергій Шойгу буде координувати зусилля з нарощування російського оборонно-промислового потенціалу разом з колишнім губернатором Тульської області, нині помічником Путіна Олексієм Дюміним і заступником голови Ради безпеки РФ Дмитром Медведєвим. Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Шойгу, Дюмін і Медведєв контролюватимуть усі аспекти зусиль щодо збільшення потенціалу російського ОПК.

В ISW вважають, що приблизно еквівалентна позиція Шойгу з Дюміним і Медведєвим додатково вказує на те, що Кремль «понизив» Шойгу після його усунення з посади міністра оборони. Тепер Шойгу, найімовірніше, є лише другорядною фігурою у курсі задач, поставлених новопризначеному російському міністру оборони Андрію Бєлоусову (йдеться про значну мобілізацію російської економіки та ОПК для довготривалої війни проти України).

Фахівці Інституту вивчення війни нагадують, що Путін регулярно змінює свою прихильність до посадовців Кремля з метою спонукати їх до прагнення відновити його підтримку.

Читайте також:
Обмін полоненими у січні 2024 року (Фото:Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS) Як Росія маніпулює темою обмінів полоненими і чому ексохоронця Путіна Дюміна називають новим Берією — ISW

Нещодавно Путін призначив Дюміна членом правління державного оборонного конгломерату Ростех і персонально доручив Дюміну працювати над тим, щоб забезпечити російську армію необхідною зброєю та обладнанням. Тож тепер залишається побачити, наскільки Шойгу, Дюмін і Медвєдєв будуть реально залучені до зусиль щодо розширення російського ОПК, однак їхні ролі можуть бути щонайбільше номінальними, вважають в ISW.

Водночас нещодавнє очевидне пониження в посаді Андрія Турчака, колишнього першого заступника голови Ради Федерації та секретаря Єдиної Росії, ймовірно, є частиною постійних зусиль Путіна, спрямованих на усунення від влади політичних і військових діячів, які порушили його довіру в 2023 році. Так в ISW трактують припинення попередніх повноважень Турчака і його призначення губернатором республіки Алтай.

Редактор: Інна Семенова Читати далі