Лана Зеркаль

Лана Зеркаль

Ексрадниця міністра енергетики, надзвичайна і повноважна амбасадорка

Я дуже хвилююся, з чим ми дійдемо до зимового періоду і як проживемо серпень

Заява президента Володимира Зеленського про те, що до кінця року Україна побудує до одного гігавата газової маневреної генерації викликала у мене скепсис. Тому що за ці два роки війни не побудовано ще нічого з газовою генерацією. Незважаючи на те, що одна турбіна, яку нам подарували американці, вже підключена, але майже не буває в системі, бо постійно ламається. Турбіни, які привозили нам як допомогу, ще не підключені. Йдеться навіть не про гігавати, а про 20−50 мегават. Це крихітні цифри, порівняно з одним гігаватом, який обіцяно до кінця року.

Відео дня https://www.youtube.com/embed/dNBHUbT2hjo?si=9t_qR03j6-SzdmfQ

Що ж не так з цією американською турбіною. Розумієте, нам завжди здається, що те, що ми не знаємо, все дуже легко відбувається. Але насправді не так багато є людей, які можуть професійно займатися турбінами. Це перше. А по-друге, для того, щоб установити таке складне устаткування, потрібен проєкт. Крім того, потрібна ще правильна інсталяція і обслуговування цього агрегату, тому що він не є простим і легким в обслуговуванні. Тому якщо на якомусь етапі є якась помилка або неточність, він нормально не працюватиме. Наприклад, турбінам, які подаровані UNDP за ґрант японського уряду, потрібно ще додаткове обладнання, яке поки не поставлено в Україну.

Тож процес підготовки до інсталяції не менш важливий, ніж процес обслуговування. І всі колеги, які працювали в Нафтогазі, в Трансгазі, в операторі газотранспортної системи, знають, наскільки це складний процес інсталяції нових турбін, і скільки він займає часу. Якщо про це не проінформували президента, то, мабуть, це проблема вже його оточення, або міністерства, яке не змогло коректно донести інформацію.

Цієї зими людям буде однаково, що — через 10 років

Коли росіяни тільки ще почали обстрілювати українські підстанції у 2022 році, ми говорили про те, що необхідно забезпечити так зване back-up обладнання,

Читати далі