Європейський Союз остаточно схвалив «торговий безвіз» для України, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

«ЄС остаточно схвалив „торговий безвіз“ для України. Це безмитна і безквотна торгівля ще на рік. Важлива підтримка для наших виробників, експорту та економіки. Продовжуємо інтеграцію в ЄС у прискореному темпі», — написав Шмигаль у Telegram.

Відео дня

Законодавство наділяє Єврокомісію повноваженнями «вживати оперативних заходів і запроваджувати будь-які необхідні заходи в разі значних перебоїв на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт». У ньому також передбачено екстрене гальмування для «особливо чутливої» сільськогосподарської продукції, а саме м’яса птиці, яєць і цукру. Це означає, що якщо обсяг імпорту цих продуктів перевищить середні обсяги 2022 і 2023 років, тарифи будуть знову введені.

Читайте також:
Міністр торговельної політики Великої Британії Грег Хендс (Фото:Greg Hands / Facebook) Ще на п’ять років. Велика Британія продовжує безмитну торгівлю з Україною

Раніше повідомлялося, що 4 червня 2022 року для підтримки української економіки було запроваджено автономні торговельні заходи ЄС. За даними Єврокомісії, протягом 12 місяців, до жовтня 2023 року, загальний обсяг українського імпорту до ЄС становив 24,3 мільярда євро, що на 0,3 мільярда євро більше, якщо порівнювати з 2021 роком.

17 січня 2024 року повідомлялося, що ЄС готує проєкт постанови, що продовжує безмитну торгівлю з Україною до червня 2025 року.

Комітет Європарламенту з питань міжнародної торгівлі 7 березня 2024 року схвалив продовження заходів з лібералізації торгівлі для підтримки України та Молдови.

Пропонувалося продовжити тимчасове призупинення ввізних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС ще на рік — із 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року, щоб підтримати Україну в умовах агресивної війни.

6 березня колишній депутат Сейму та ексмер Варшави Марцін Свєнціцький заявив, що можливе закриття кордону для торговельних операцій завдасть більше шкоди Польщі, ніж Україні.

13 березня 2024 року депутати Європейського парламенту 347 голосами підтримали внесення змін у пропозицію Європейської комісії щодо призупинення імпортного мита та квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС ще на один рік. Зазначалося, що пільги на імпорт української сільськогосподарської продукції збережуться до 5 червня 2025 року.

Повідомлялося, що заходи з лібералізації залежать від дотримання Україною демократичних принципів, прав людини, зусиль у боротьбі з корупцією тощо.

Велика Британія продовжила термін дії тимчасової тарифної лібералізації для України до початку 2024 року.

У травні 2023 року Європарламент проголосував за продовження безмитної торгівлі з Україною ще на один рік з метою підтримки української економіки в умовах війни.

Під безмитну торгівлю потрапляють фрукти, овочі, на які поширюється система вхідних цін, а також сільськогосподарська продукція та продукти переробки, на які поширюється дія тарифних квот. Промислова продукція з 1 січня 2023 року підпадає під нульове мито.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі