Автор: Кіра Борисіхіна

Вчені з Інституту структурної довговічності та надійності систем Фраунгофера (LBF) роблять значні кроки в розробці легких і придатних для вторинної переробки корпусів акумуляторів, призначених, зокрема, для електромобілів.

Читайте також:
У своєму дослідженні група використовувала Nasicon, суперіонний провідник натрію і твердий електроліт (Фото:Nature Communications) Ефективний і проривний. Південнокорейські інженери створили натрієво-повітряний акумулятор

Їхня робота спрямована на створення конструктивних компонентів, які можна легко демонтувати і які відповідатимуть вимогам для ефективного сортування та переробки у високоякісну вторсировину.

Відео дня

Використовуючи комплексну аналітику, фахівці Fraunhofer LBF можуть фіксувати якість і можливі відмінності в партіях матеріалів. Це дає змогу адаптувати матеріали в рамках R-стратегії для використання у високонавантажених застосунках. Адаптовані добавки можуть поліпшити якість по всьому ланцюжку створення вартості.

У рамках проєкту «CIRCULUS — стійка акумуляторна система для енергетичного переходу і нових бізнес-моделей» досліджували переробку і використання вторсировини в корпусах акумуляторів, а також повторне використання старих акумуляторних елементів. Результати показують, що акумуляторні елементи, як і раніше, зберігають достатню ємність і продуктивність наприкінці терміну служби автомобіля, що дає змогу використовувати їх як стаціонарні накопичувачі енергії в другому житті.

«Це дає нам змогу переробляти матеріали, що використовуються, і забезпечувати стале використання ресурсномістких акумуляторних елементів», — каже Єва-Марія Стелтер, науковець із Fraunhofer LBF і керівник проєкту CIRCULUS. Використання колишніх тягових систем у пристроях вторинного використання являє собою складний процес трансформації.

Читайте також:
Літієві акумулятори є найбільш популярними (Фото:pexels) Нарешті. Американські інженери знайшли спосіб істотно продовжити життя літій-іонних батарей

«Щоб впоратися з цим, необхідний трансдисциплінарний підхід для обговорення всіх відповідних проблем і аспектів. Необхідно враховувати різні точки зору наукових дисциплін на економічні, екологічні та соціальні аспекти», — пояснює доктор Рер. Суст. Домінік Спанкен, перший доктор наук про сталий розвиток у Німеччині.

Таким чином, робота вчених спрямована на створення стійких рішень для перероблення та повторного використання акумуляторних елементів, що сприяє зниженню екологічного сліду і поліпшенню використання ресурсів.

Читати далі