Яскраво-зелений та соковитий горох надихає на створення свіжих та смачних літніх страв. Але що варто знати про цей інгредієнт та які страви з ним приготувати для найбільшого задоволення?

Ось усе, що ви хотіли б знати про горох, зокрема те, як його вибирати та готувати, щоб любити його ще більше.

Читайте також: З молодим зеленим горошком. Як приготувати ризотто за венеціанським рецептом

Чи є горох бобовими

З ботанічної точки зору горох не є овочем. Насправді це бобові: насіння, яке росте в стручках. Але в кулінарії його вважають овочем, переважно використовуючи в солоних гарнірах та інших заготовках разом з іншими овочами. Тому ми говоримо про нього як про овоч.

Відео дня Чи є горох бобовими (Фото: Unsplash/Catia Climovich) Чи є горох бобовими / Фото: Unsplash/Catia Climovich

Види гороху

Існує багато видів гороху, але найпоширенішими сортами, які ми знаходимо в продуктових магазинах і на ринку, є сніжний горох і звичайний зелений або садовий горошок. Сніжний горох — це плоскі стручки з дрібним насінням усередині, які ви найчастіше бачите у стир-фрай та інших приготованих стравах. Садовий горох їдять переважно заради самого гороху, у стручках. Цукровий горошок — це щось середнє між двома іншими видами і має соковитий стручок з дрібним насінням всередині. Іноді його смажать, але також часто їдять сирим з соусом.

Читайте також: І відразу подавайте на стіл. Як приготувати ризото з зеленим горошком

Як вибрати найкращий горох

Шукайте пухкі, блискучі та яскраво-зелені стручки. Зберігайте в холодильнику і з'їжте швидко, протягом тижня.

Як вибрати найкращий горох (Фото: Unsplash/ Mateusz Feliksik) Як вибрати найкращий горох / Фото: Unsplash/ Mateusz Feliksik

Скільки білка в горосі

У 100 грамах (приблизно 2/3 склянки) свіжого зеленого горошку міститься 5 грамів білка або близько 10% від рекомендованої кількості. Отже, як овоч, горох містить відносно багато білка, і велика страва з нього є надійним джерелом вегетаріанського білка.

Читайте також: Від зелені до шоколаду. Ці суперфуди вчені радять вживати щодня Скільки білка в горосі (Фото: Unsplash/ Bakd&Raw by Karolin Baitinger) Скільки білка в горосі / Фото: Unsplash/ Bakd&Raw by Karolin Baitinger

Він не є найкращим овочем для кето або дієти з низьким вмістом вуглеводів, з приблизно 9 грамами чистих вуглеводів у 100 грамах. Інші овочі, такі як броколі та брюссельська капуста, мають менше половини цього показника. Це не означає, що горох не дуже корисний — просто він може бути не найкращим вибором для тих, хто хоче жити з обмеженням вуглеводів.

Найкращі способи приготування гороху

Найкращі способи приготування гороху (Фото: Unsplash/Sam Hojati) Найкращі способи приготування гороху / Фото: Unsplash/Sam Hojati

Горох можна готувати на пару, варити або просто додавати в гарячу страву під час приготування, як-от ризото або пасту. Тепло страви дозволить швидко зварити горох.

Читайте також: Хороші новини. Як і скільки можна їсти вермішелі, щоб не поправлятися — дані дослідження

Чи можна собакам їсти горох

Горох є цілком корисною закускою для собак, якщо він не приправлений і вживається в помірних кількостях. Якщо у вас виникли запитання щодо годування свого цуценяти, зверніться до ветеринара.

Чим замінити свіжий горох

Немає свіжого гороху для страви, яка вимагає його? Заморожений завжди є чудовою заміною.

Читайте також: З зеленим горошком і спаржею. Як приготувати ідеальне весняне ризото Чим замінити свіжий горох (Фото: Unsplash/Caroline Attwood) Чим замінити свіжий горох / Фото: Unsplash/Caroline Attwood

Найкращі способи використати залишки гороху

У вас залишився горох? Просто додайте його у наступну страву з макаронами або їжте прямо з миски, трохи посипавши часниковою сіллю.

Редактор: Юлія Звєрькова Читати далі