Автор: Анастасiя Омельченко

Что важнее для долголетия — генетика или образ жизни? Ученые спорят на эту тему десятилетиями. Возможно, пришла пора поставить точку.

Оптимісти говорили, що навіть для людей з дуже поганою спадковістю в плані здоров’я, дотримуватися ЗСЖ — значить, підвищувати свої шанси на довголіття.

Скептики ж стверджували, що такі заяви — лише пропаганда індустрії «здорового харчування» та фітнесу. А насправді, довголіття все одно визначається генами.

Відео дня

Однак, тепер усе змінюється.

Згідно з новим масштабним дослідженням британських медиків, здоровий спосіб життя може звести нанівець близько 60% впливу генів, що«вкорочують життя», потенційно додавши ще п’ять років до вашого життя.

Так, гени справді багато в чому визначають тривалість нашого життя. Але вибір способу життя — щоденні рішення, які ви ухвалюєте щодо дієти, фізичних вправ та іншого — також має значення.

Здоровий спосіб життя проти генів

Здоровий спосіб життя може знизити вплив поганих генів на тривалість життя (Фото: anyaberkut/Depositphotos) Здоровий спосіб життя може знизити вплив поганих генів на тривалість життя / Фото: anyaberkut/Depositphotos

Масштаби цієї наукової роботи і справді вражають.

Щоб вивчити, як спосіб життя і генетика впливають на тривалість життя, дослідники зібрали генетичні, біологічні та медичні дані 353 742 учасників (жителів країн Західної Європи).

Потім вони відстежували стан їхнього здоров’я протягом приблизно 13 років.

Результати нового дослідження опубліковані в авторитетному виданні British Medical Journal.

Читайте також: Медицина минулого. Чотири найбільш незвичні та шокуючі методи лікування в історії

На підставі повної генетичної інформації, включно з наявністю захисних або шкідливих варіантів, учасників було віднесено до однієї з трьох категорій тривалості життя.

До першої групи потрапили ті, чиї гени збільшували тривалість життя (20%). До другої — ті, чиї гени вказували на середню тривалість життя (60%). І нарешті, до третьої групи потрапили ті, чиї гени налаштовували їх на коротке життя (20%).

Поряд із генетичними категоріями, дослідники також розподілили кожного учасника за категоріями способу життя. Враховувалися звички людини спати, пити і курити, харчуватися, бути фізично активною чи ні.

Науковці зазначають, що вважали оптимальним поєднанням для довгого життя — відмову від куріння, регулярні фізичні вправи, здорове харчування та повноцінний восьмигодинний сон.

Щодо цього учасників також поділили на три категорії: сприятливий (23%), проміжний (56%) і несприятливий (21%).

Вражаючі результати дослідження

До чого ж дійшли автори дослідження?

Результати спостережень за учасниками протягом 15 років виявилися вельми красномовними.

Читайте також:
Новий орган знайшли при скануванні пухлин (Фото:The Netherlands Cancer Institute) Придивилися. Медики виявили новий орган в тілі людини

Люди, генетично схильні до короткого життя, в середньому мають на 21% більше шансів передчасної смерті, ніж ті, у кого сприятливі гени.

І це було справедливо незалежно від способу життя.

Водночас дослідження показало, що люди з категорії з генами, що вкорочують життя, які дотримуються ЗСЖ, можуть майже на 60% знизити вплив спадковості. І в середньому додати до свого до п’яти додаткових років.

Зворотним боком медалі є інші дані цього ж дослідження.

Так, автори з’ясували, що у людей, які ведуть нездоровий спосіб життя, ймовірність ранньої смерті була на 78% вищою, незалежно від їхнього генетичного статусу.

Навіть найсприятливіші гени не можуть захистити від неправильного способу життя, підсумовують автори роботи.

Нездоровий спосіб життя, доповнений несприятливими генами, виявився найгіршим з усіх можливих наслідків, збільшивши ризик ранньої смерті більш як удвічі порівняно з тими, хто вів здоровий спосіб життя і мав захисні гени довголіття, коментує ці результати Вільям Хаселтайн, професор Гарвардської школи медицини, колумніст американського видання Forbes.

«Хоча ми не можемо вплинути на те, які гени нам дістануться, ми можемо вплинути на те, як прожити своє життя, — підсумовує Хаселтайн. — Це дослідження ясно показує, що вибір способу життя відіграє величезну роль у формуванні тривалості життя. І хоча вдалий набір генів може дати вам фору, будь-яка перевага може бути так само легко зведена нанівець сумнівним способом життя».

Читати далі