16-річну дівчину, яка брала участь в антиурядовій акції протесту у 2022 році в Тегерані, зґвалтували, а потім вбили іранські спецслужбовці. Про це говорять висновки розслідування, проведеного BBC Eye із посиланням на секретний документ, імовірно, укладений цими спецслужбами.

Тіло 16-річної Ніки Шакарамі знайшли за дев’ять днів після її участі в акції за права жінок. Офіційною причиною смерті, яку повідомила влада Ірану, було самогубство. Однак розвідувальний відділ BBC з’ясував, що дівчину зґвалтували та вбили три працівники іранських спецслужб.

Відео дня

У ВВС зазначили, що отримали інформацію з документа, який, швидше за все, уклали самі спецслужбовці.

Доповідь зі слуханнями по справі загибелі Ніки, що проводились Корпусом вартових ісламської революції, були під грифом «цілком таємно». Там, як пише ВВС, наводяться імена вбивць, старших командирів, які намагалися приховати правду, а також подробиці знущань над дівчиною у фургоні, де її утримували силовики.

Читайте також:
Мітинг у Мельбурні на знак солідарності з протестами в Ірані через смерть 22-річної Джини Махса Аміні (Фото:Wikipedia) «За жінок, за життя, за свободу». Загибла іранська активістка Аміні та заснований на її честь жіночий рух отримали премію Сахарова

У доповіді зазначається, що за антиурядовими демонстраціями у 2022 році стежили підрозділи іранської служби безпеки під прикриттям. Ніку затримали кілька чоловіків із підрозділу Team 12 та посадили в немаркований фургон-рефрижератор.
Повідомляється, що незадовго до зникнення дівчини протестувальники бачили, як вона стоїть на сміттєвому баку і підпалює хіджаб.

За даними ВВС, у фургоні разом із Нікою опинились три співробітники підрозділу Team 12 — Араш Калхор, Садег Монджазі та Бехруз Садегі. Там також знаходився їхній керівник Мортеза Джаліл.

Спочатку дівчину хотіли відвести до поліцейського табору, проте він був переповнений. Тоді потерпілу повезли в центр утримання під вартою, однак там теж відмовились її «приймати», побоюючись, що дівчина спричинить заколот серед затриманих.

За словами Бехруза Садегі, Ніка почала лаятись та кричати, коли її посадили назад до фургону.

«Араш Калхор закрив їй рота своїми шкарпетками, але вона почала пручатися. Тоді Садег [Монджазі] поклав її на морозильник і сів на неї. Ситуація нормалізувалась», — розповів чоловік слідчим.

Один із співробітників сказав, що побачив, як його колега Садег Монджазі «засунув руку дівчині у штани», після чого спецслужбовці «втратили над собою контроль».

«Я почав бити ногами та руками, але насправді не знав, чи я б’ю наших хлопців чи обвинувачену», — сказав Араш Калхор.

Через деякий час керівник групи Мортеза Джаліл наказав водію зупинитись. Відчинивши двері фургону, він виявив мертве тіло Ніки.

Читайте також:
Вуличні акції в Тегерані (Фото:Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency)) Розлючений Іран. Як країна опинилася на порозі нової революції через смерть 22-річної дівчини, затриманої «поліцією моралі» — репортаж

Згідно зі свідоцтвом про смерть, дівчина померла від множинних травм, отриманих твердим предметом.

Щоб не фіксувати ще один смертельний випадок під час затримання, тіло Ніки викинули на вулицю, розповів один з бійців підрозділу.

Згідно з висновками доповіді, бійка у фургоні виникла через сексуальне насильство, а удари спецслужбовців спричинили смерть Ніки.

«Було використано три кийки і три електрошокера. Невідомо, який з ударів був смертельним», — йдеться в доповіді.

У ВВС зазначили, що дані доповіді не збігаються з офіційною версією смерті потерпілої.

За даними місії ООН, під час іранського руху Жінка, життя, свобода сили безпеки вбити 551 протестувальника, більшість із них — у результаті обстрілу.

У 2022 році в Ірані розпочались масштабні протести, спровоковані смертю Махси Аміні — 22-річної дівчини, затриманої іранською «поліцією моралі» за «неправильне» носіння хіджабу та жорстоко побитої.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі