Автор: Кіра Борисіхіна

Міжнародна група вчених, включно з дослідниками із Саутгемптонського університету, виявила, що річка Ніл зазнала великих змін близько 4000 років тому.

Читайте також:
Фрагмент саркофага Рамсеса II (Фото:Кевін Кехайл) Допомогли ієрогліфи. У Єгипті знайшли гробницю одного з найвидатніших фараонів давнини

Ця зміна, що призвела до значного розширення заплави річки в долині Нілу в районі Луксора, могла мати глибокий вплив на розвиток давньоєгипетської цивілізації.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Nature Geoscience, припускають, що збільшення площі заплави могло призвести до зростання сільськогосподарської продуктивності в регіоні. Це, своєю чергою, могло сприяти становленню Нового царства, періоду безпрецедентного процвітання і культурних досягнень в історії Стародавнього Єгипту.

Відео дня Читайте також:
На лівому зображенні показано кілька метастатичних уражень, виявлених на черепі 236, а також передбачувані порізи. На верхньому правому зображенні показано череп 250, а на нижньому правому — череп 236 (Фото:Тондіні, Ісідро, Камарос/Фронтієрс) Велика цивілізація. Стародавні єгиптяни намагалися лікувати рак хірургічним шляхом

«Розширення заплави значно збільшило б кількість орних земель у долині Нілу недалеко від Луксора (стародавні Фіви), — каже доктор Бенджамін Пеннінгтон, співавтор статті з Університету Саутгемптона. — Це також підвищило б родючість ґрунту за рахунок регулярного відкладення родючого мулу.»

Дослідники використовували комбінацію геологічного буріння та оптично стимульованої люмінесценції для вивчення еволюції ландшафту долини Нілу за останні 11 500 років.

Вони виявили, що до зсуву 4000 років тому Ніл був більш динамічною і розгалуженою річковою системою, з безліччю русел, які часто змінювали свою течію.

«Єгипетський Ніл, який ми бачимо сьогодні, дуже відрізняється від того, яким він був більшу частину останніх 11 500 років», — говорить доктор Пеннінгтон. «Протягом більшої частини цього часу Ніл був мережею взаємопов'язаних каналів, які часто змінювали своє русло.»

Зрушення 4000 років тому, найімовірніше, було спричинене зменшенням об'єму води, що протікає через річку, і збільшенням надходження дрібнозернистих відкладень.

Це було спричинено висиханням басейну Нілу, коли «Зелена Сахара» африканського вологого періоду перетворилася на сучасну гіперпосушливу пустелю Сахара.

Читайте також:
Існування цього водного шляху може пояснити, як саме будували піраміди в долині Нілу між 4700 і 3700 роками тому. (Фото:pexels) Тепер офіційно. Таємницю будівництва єгипетських пірамід розкрито

Це зрушення в регіональному кліматі, можливо, у поєднанні зі змінами в землекористуванні, зробило ґрунт більш схильним до ерозії.

Нові відомості про еволюцію долини Нілу в районі Луксора надають археологам і єгиптологам важливий контекст ландшафту, даючи змогу по-новому інтерпретувати давні пам’ятники регіону і переглянути моделі розселення в долині Нілу.

«Зміни в ландшафті є важливим фактором, який необхідно враховувати при обговоренні траєкторії розвитку давньоєгипетської культури, — каже доктор Пеннінгтон. — Хоча неможливо встановити будь-які конкретні причинно-наслідкові зв’язки між цим зрушенням і будь-якими одночасними соціальними подіями, зміни ландшафту, тим не менш, являють собою цінну основу для розуміння розвитку давньоєгипетського суспільства.»

Читати далі