Служба безпеки повідомила про підозру блогеру-колаборанту Борису Рожину, який придумав словосполучення «ввічливі люди» для окупантів в Криму і зараз закликає знищити Харків.

«СБУ задокументувала нові злочини блогера-колаборанта Бориса Рожина. Він є автором виразу „ввічливі люди“, яким називав окупаційні угруповання РФ, що захоплювали Крим у 2014 році», — повідомляє пресслужба СБУ.

Відео дня

За даними спецслужб, наразі блогер є одним із ключових рупорів Кремля, який публічно підтримує повномасштабну війну РФ проти України та виправдовує воєнні злочини окупантів.

Зазначається, що він закликає до повного знищення цивільної інфраструктури Харкова і виступає за продовження масованих ракетно-бомбових ударів по місту.

Антиукраїнський контент Рожин поширює під псевдонімом Colonelcassad через власні акаунти у соцмережах, із загальною аудиторією майже мільйон користувачів, повідомляє СБУ. За даними слідства, він почав публічно підтримувати агресора ще під час захоплення Криму.

«Згодом він очолив там окупаційне інтернет-видання „голос Севастополя“, яке поширює кремлівські фейки про війну проти нашої держави», — додала пресслужба.

СБУ заочно повідомили Рожину про підозру одразу за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

Читайте також:
Роберт Баранов (Фото:СБУ/Telegram) СБУ повідомила про підозру російському генералу, який відповідає за ракетні удари по Україні

  • ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій);
  • ч. 1 ст. 111−2 (пособництво державі-агресору);
  • ч. 6 ст. 111−1 (колабораційна діяльність);
  • ст. 436 (пропаганда війни).

У 2022 році СБУ вже повідомила Рожину про підозру за ст. 436−2 Кримінального кодексу України про виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників.

«Оскільки зловмисник переховується на тимчасово окупованій частині України, тривають комплексні заходи, щоб його знайти і покарати», — додали правоохоронці.

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі