Служба безпеки України повідомила про підозру російському акторові-пропагандисту Машкову, який закликав до знищення України.

"Служба безпеки зібрала доказову базу на російського актора Володимира Машкова, який публічно виправдовує збройну агресію РФ. Фігурант входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва країни-агресора", — йдеться в повідомленні української спецслужби в понеділок.

За інформацією СБУ, від початку повномасштабного вторгнення Машков неодноразово виступав на підтримку окупантів під час масових заходів із президентом РФ.

"Також на власному телеграм-каналі та персональній сторінці в інстаграм із загальною аудиторією понад 200 тис. підписників Машков регулярно героїзує воєнні злочини рашистів. У своїх численних інтерв’ю та виступах в ефірах центральних російських каналів він закликав до "приєднання" Донецької, Луганської, Херсонської і Запорізької областей України до складу РФ", — зазначається в повідомленні СБУ.

Крім того, як зазначають у спецслужбі, Машков незаконно приїжджав до тимчасово окупованого Криму та східних районів України для участі в пропагандистських заходах на підтримку агресивної війни проти нашої держави.

"Ініційовані СБУ експертизи підтвердили факти його підривної діяльності на користь Кремля", — уточнюється в повідомленні.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Машкову про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України), ч. 1 і ч. 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників), ч. 1 та ч. 2 ст. 332-1 (порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї).

"Наразі зловмисник перебуває на території РФ. Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави", — зазначається в повідомленні української спецслужби.

Розслідування було проведено спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.