НАТО візьме на себе відповідальність за координацію поставок зброї в Україну, якою раніше опікувались США. Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг перед зустріччю міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі в середу, 12 червня, повідомляє i24News.

Зазначається, що такий крок має на меті забезпечити безперервну військову допомогу Україні.

Це рішення пов’язане із занепокоєнням щодо потенційних змін у зовнішній політиці США, якщо на президентських виборах переможе Дональд Трамп, йдеться в матеріалі.

Відео дня

Столтенберг зауважив, що наразі в НАТО в цілому погоджуються з тим, аби Альянс перебрав на себе ключову роль у координації безпекової допомоги Україні та тренувань українських військових.

Читайте також: Ян Бжезінський Ян Бжезінський Три рішення щодо України, які потрібно ухвалити на саміті НАТО у Вашингтоні

За словами генсека НАТО, для координації поставок зброї будуть використовуватись командна структура та фінансування Альянсу.

Столтенберг також висловив сподівання, що перед самітом НАТО у Вашингтоні будуть узгоджені довгострокові фінансові зобов’язання щороку надавати Україні військову допомогу на 40 млрд євро.

«Чим довше триває війна, тим важливішою є передбачуваність та виконання союзниками обіцянок, а також рівномірний розподіл обов’язків… Союзники робили заяви, які не були реалізовані», — заявив Столтенберг.

Саміт НАТО у Вашингтоні — що відомо

9−11 липня 2024 року у Вашингтоні США відбудеться саміт НАТО. У квітні Столтенберг запросив Володимира Зеленського на захід. При цьому генсек сумнівається, що Україна отримає там запрошення вступити до НАТО.

Зеленський сподівається на два рішення на саміті — про передачу нових систем ППО і про конкретні кроки назустріч членству України в Альянсі.

28 травня газета The Telegraph із посиланням на власні неназвані джерела повідомляла, що західні партнери закликали Україну цьогоріч не вимагати запрошення до НАТО на щорічному саміті у Вашингтоні.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі