Саміт миру у Швейцарії, який відбудеться 15−16 червня, буде спрямований на те, щоб прокласти шлях до майбутніх переговорів України з Росією, повідомляє Bloomberg із посиланням на проект документа.

Згідно з проектом документа, який може бути змінений під час переговорів, основна увага на саміті буде приділена трьом пунктам формули миру — про ядерну безпеку, продовольчу безпеку і повернення викрадених дітей.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=NlYHgIQrKxo

«Ми домовилися вжити конкретних кроків, які можуть послужити заходами довіри у вищезазначених галузях із подальшим залученням представників РФ», — ідеться в документі.

У проєкті документа, за даними видання, закріплено три основні принципи:

  • Об'єкти ядерної енергетики мають бути безпечними, і будь-яка загроза застосування ядерної зброї «неприпустима». Ядерні об'єкти, зокрема Запорізька АЕС, мають працювати під контролем України та відповідно до принципів, встановлених МАГАТЕ.
  • Продовольча безпека не повинна бути «зброєю» — і має бути гарантована вільним судноплавством у Чорному та Азовському морях.
  • Усі полонені на війні мають бути звільнені, включно з усіма депортованими та незаконно переміщеними українськими дітьми та мирними жителями, які мають бути повернуті в Україну.

Саміт миру у Швейцарії 15−16 червня

Читайте також:
Володимир Зеленський (Фото:REUTERS/Gleb Garanich) Зеленський закликав не вірити словам Путіна про переговори: Диктатори не брешуть тільки коли мовчать

Глобальний саміт миру у Швейцарії на рівні лідерів країн відбудеться 15−16 червня. Станом на 3 червня участь у саміті підтвердили 107 країн, повідомили в Офісі президента.

Росія не буде присутня на зустрічі. Глава Офісу президента України Андрій Єрмак допускав участь Росії в саміті миру, але не в першій інавгураційній зустрічі на рівні лідерів, а вже в наступних. Водночас у МЗС Швейцарії заявили, що без РФ мирний процес є «немислимим».

На саміті, зокрема, очікують канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем'єра Італії Джорджу Мелоні, прем'єра Канади Джастіна Трюдо, президента Франції Еммануеля Макрона та інших європейських лідерів.

24 квітня Володимир Зеленський говорив, що в української розвідки є точна інформація про те, що Росія хоче зірвати саміт миру.

31 травня агентство Reuters із посиланням на власні джерела повідомило, що Китай відмовився брати участь у мирному саміті у Швейцарії. У Китаї пізніше офіційно підтвердили, що не будуть присутні на зустрічі.

За словами Зеленського, Китай також намагається відмовити деякі країни від участі в саміті.

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі