Призначений Росією так званий керівник окупованої частини Херсонщини Володимир Сальдо та спеціально створена локальна комісія погоджували незаконний експорт української агропродукції компаніям РФ із нульовою або зниженою вивізною митною ставкою.

Про це йдеться у спільному розслідуванні Схем (проєкт Радіо Свобода), Білоруського розслідувальницького центру та видання Verstka, що базується на витоку документів із окупованої частини Херсонської області.

Відео дня

Масив даних журналістам надало обʼєднання українських хакерів KibOrg. Розслідувачі змогли додатково підтвердити експорт агропродукції, використовуючи дані з бази світового імпорту/експорту Import Genius та інформацію, отриману з витоку російської митниці.

Читайте також: «Використовують як валюту». Окупанти звозять викрадене зерно з Херсонщини в Карелію — рух опору

У 2023 році за системою квот, створеною російською владою, російські експортери вивезли з Херсонської області щонайменше 34 тисячі тонн збіжжя на суму 6,2 мільйона євро, повідомляють журналісти.

Інфографіка: Схеми

Херсонське зерно експортували до Азербайджану, Туреччини, Сирії та Ірану, а горох із окупованого Криму — до Іспанії.

Читайте також:
Російським компаніям обмежили доступ до тендерів на постачання продовольства ООН (Фото:REUTERS/Viacheslav Ratynskyi) Після всього, що вкрадено в України. Росії обмежили доступ до продовольчих тендерів ООН

Як зʼясували журналісти, російська компанія Сим-Транс Групп вивозила пшеницю до Азербайджану, отримавши «дозвіл» на експорт 2 200 тонн пшениці та меслину з області за квотами.

Згідно з матеріалами розслідування, російська компанія ТД Фрегат отримала квоту на експорт 3 тисяч тонн кукурудзи, яка була відправлена до Сирії. Водночас ООО Паллада отримало погодження на вивезення 11 тисяч тонн ячменю, який доставили до іранського порту Bandar Imam Khomeini. Перевезення здійснювало судно Mikhail Nenashev, яке вже згадувалося у попередніх розслідуваннях Схем про незаконне вивезення зерна.

Фірма Агро-Фрегат, яку згадували розслідувачі через схему незаконного вивезення зерна з окупованих територій, експортувала до Туреччини пшеницю та меслин. Та сама компанія у вересні 2023 року відправила до Іспанії 4500 тонн гороху, 2,6 тисячі тонн з яких були завантажені в окупованому Севастополі.

Читайте також:
Олег Кіпер (Фото:Олег Кіпер/Facebook) Голова Одеської ОВА Кіпер міг взяти під «ручний контроль» більшість українського агроекспорту — hromadske

Жодна з цих компаній не відповіла на запити журналістів.

Схеми нагадують, що через три місяці після оголошення «анексії» чотирьох областей України 30 грудня 2022 року уряд РФ видав постанову № 2535. Вона встановила квоти (ліміти) на вивезення сільськогосподарської продукції з окупованих територій з митною «знижкою» та встановила механізм для експорту цієї продукції.

Як повідомляють журналісти, згідно з постановою, російські компанії, які хочуть вивозити на продаж зернові з нульовою або зниженою вивізною митною ставкою повинні звертатися до «глави регіону» за встановленими ним правилами.

Водночас захоплених територій Херсонської області створили спеціальну комісію для розподілу квот. Ця комісія розглядає звернення, голосує, а голова окупаційної адміністрації, Володимир Сальдо, підписує рішення.

Журналісти зʼясували, що до цієї комісії входять українські політики, які вирішили співпрацювати з окупантами, а саме:

  • ексдепутат Херсонської облради від забороненої партії ОПЗЖ Едуард Репілевський;
  • колишній голова Новотроїцької селищної ради Петро Збаровський;
  • Олексій Скопіч— колишній депутат Каховської районної ради від ОПЗЖ;
  • та призначений окупантами так званий «заступник міністра сільського господарства» Сергій Усенко.

Інфографіка: Схеми

31 травня в Офісі генпрокурора повідомили, що розслідують привласнення Росією понад 1 700 тонн української аграрної продукції.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі