У Румунії обговорюють можливу передачу Україні систем протиповітряної оборони Patriot. Про це заявив прем'єр-міністр країни Марчел Чолаку в інтерв'ю Euronews.

Він зазначив, що найкраще рішення мають знайти спеціалісти. Після цього рішення має ухвалити Вища рада національної оборони.

За словами прем'єр-міністра, пропозиція щодо передачі Україні ЗРК Patriot «знаходиться на стадії аналізу».

Відео дня

Чолаку також зауважив, що це не те обговорення, яке треба виносити на загал.

Читайте також: Посол України при НАТО заявила про просування у дискусіях щодо передачі Україні систем Patriot

«Я знаю, що це цікава тема. Я б зробив „термінові новини“, але я думаю, що ми досягли політичної зрілості, щоб уникати таких речей у настільки важливих питаннях», — додав прем'єр.

У 2017 році Румунія підписала угоду про придбання систем Patriot, але наразі працює лише одна, пише Euronews.
Раніше президент Румунії Клаус Йоганніс заявляв, що країна зможе надати Україні систему ППО Patriot тільки в тому разі, якщо отримає натомість щось інше.

Додаткові ППО для України

3 квітня глава МЗС України Дмитро Кулеба зазначив, що західні партнери не хочуть передати Україні «п'ять-сім» Patriot, хоча мають понад 100.

6 квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що для того, щоб повністю захистити повітряний простір України від російських атак, потрібно 25 систем Patriot або їхніх аналогів.

Читайте також:
Кулеба знову закликає надати Україні ППО після ударів по Харкову (Фото:МЗС України) Кулеба показав міністрам ЄС фото 8-річного хлопчика біля Епіцентру у Харкові та закликав надати додаткові Patriot

12 квітня Кулеба заявив, що Україна зараз веде активні переговори із союзниками про постачання двох батарей Patriot і однієї SAMP-T. У МЗС також додали, що Росія не знищила б Трипільську ТЕС, якби в України була достатня кількість систем Patriot.

19 квітня міністри закордонних справ країн G7 на зустрічі в Італії пообіцяли допомогти Україні посилити її протиповітряну оборону.

15 травня Bloomberg повідомляв, що США розглядають можливість надати Україні ще одну батарею ЗРК Patriot для посилення протиповітряної оборони країни.

21 травня газета The New York Times написала, що Зеленський припустив, що країни НАТО можуть підтримати передачу Україні семи систем ППО Patriot на саміті у Вашингтоні в липні.

Інфографіка: NV

Іспанія і Греція поки відмовилися передислокувати свої системи, хоча Мадрид відправляє ракети. Польща також відмовилася від передачі однієї зі своїх батарей.

28 травня Міністерство оборони Нідерландів повідомило, що країна планує якнайшвидше зібрати та передати Україні ЗРК Patriot.

31 травня у німецькому МЗС повідомили, що Німеччина передасть Україні ЗРК Patriot разом із новим пакетом військової допомоги на суму 500 млн євро.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі