ПрАТ Укргідроенерго планує подати позов до Міжнародного арбітражного суду проти Росії з вимогою відшкодування збитків від руйнації Каховської гідроелектростанції.

Про це заявив генеральний директор ПрАТ Укргідроенерго Ігор Сирота, повідомляє прес-служба компанії. «Нещодавно ми відправили Росії повідомлення, що звертаємось до арбітражного міжнародного суду і будемо подавати позов щодо втраченої вигоди і вартості будівництва й відновлення станції. Ми вимагатимемо від агресора компенсації збитків. Попередньо це близько 2,5 млрд доларів», — сказав Сирота.

Відео дня Читайте також:
Каховська ГЕС (Фото:Олексій Коновалов/ТАСС/Handout via REUTERS) Лише за однієї умови. В Укргідроенерго розповіли про шанси відбудувати Каховську ГЕС

Крім того, Укргідроенерго вже подало позов до Європейського Суду з прав людини проти Росії щодо компенсації збитків, нанесених в результаті неспровокованої воєнної агресії росії проти України. У цьому позові йдеться не лише про Каховську ГЕС, але й про недобудовану вітрову електростанцію на острові Зміїний. Загальна сума збитків за позовом — 17 млрд грн.

Раніше повідомлялося, що у ніч проти 6 червня війська РФ підірвали Каховську ГЕС, яку контролювали понад рік.

Міста і села нижче по Дніпру затопило повністю або частково, понад 75 людей загинули.

Президент України Володимир Зеленський назвав російський теракт на Каховській ГЕС найбільшою рукотворною екологічною катастрофою в Європі за десятки років.

Офіс генпрокурора розпочав досудове розслідування за фактами екоциду та порушення законів і звичаїв війни, а також направив звернення до Міжнародного кримінального суду, надавши «всю первинну інформацію».

Депутати Європейського парламенту рішуче засудили підрив дамби Каховської ГЕС і назвали це воєнним злочином Росії.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі