Якщо ви обожнюєте каву, то безперечно знаєте, наскільки важливо вибрати відповідний сорт і ступінь обсмажування зерен для того, щоб насолодитися бархатистим смаком і унікальним ароматом цього напою. Проте, одна поширена помилка може знищити справжній смак навіть найвищих сортів заварної кави, не говорячи вже про дешеву розчинну.

Багато з нас не може уявити свій день без чашки кави, обираючи саме той смак і аромат, який найкраще підходить. Але дуже обурює, коли найприємніший, на перший погляд, аромат після заварювання перетворюється на гіркий смак і не залишає очікуваного бархатистого посмаку. Деякі звинувачують виробників, але багато хто не усвідомлює, що самі зіпсували свій напій, порушуючи найпростіші правила приготування кави.

Відео дня

Більшість людей робить одну і ту ж помилку, коли заварює каву, незалежно від того, чи використовують вони мелену, розчинну або сублімовану каву — вони використовують окріп. Проблема полягає в тому, що вода, нагріта до 100 градусів за Цельсієм, спричиняє вивільнення певних смакових сполук з кавових зерен, що призводить до того, що напій стає гірким. У випадку з розчинною кавою кип’яток також посилює смак і запах штучних компонентів, таких як ароматизатори та підсолоджувачі.

В основному, при додаванні кип’ятку до кави, вона втрачає все те, заради чого ми її і заварюємо. Ефірні олії найактивніше вивільняються при температурі 92−96 градусів. Одночасно з цим, при заварюванні окропом, із зерен активніше вивільняються тонізуючі речовини, тому кава стає міцнішою.

Як правильно заварювати каву вдома

  • Якщо ви любите міцну та гірку каву — не потрібно заливати її кип’ятком, щоб досягти такого ефекту — достатньо води, нагрітої до 95 градусів за Цельсієм.
  • Тим, хто віддає перевагу більш делікатному смаку, слід використовувати воду, температура якої не перевищує 89 градусів Цельсія.
  • Найпростіший спосіб переконатися в правильності температури води для заварювання кави — це зачекати 30−60 секунд після того, як вона закипить. За цей час вода охолоне приблизно до 95 градусів Цельсія. Звичайно, якщо у вас є термометр, ви можете використовувати його для точного вимірювання температури.
  • Експерти також радять заварювати каву під кришкою — це допоможе зберегти температуру і забезпечити повноту смаку та аромату.
  • Не рекомендується доводити воду до кипіння під час заварювання зернової кави на плиті. Краще варити на слабкому вогні, і чим повільніше відбувається нагрівання, тим краще екстрагуються ефірні олії та ферменти з мелених зерен.
  • Якщо ви любите каву з характерною пінкою, не варто чекати кипіння: слід почекати, коли пінка почне підійматися, і зняти турку з вогню, як тільки процес стане більш активним.

Редактор: Альона Дука Читати далі