Франція відправить свого представника на так звану інавгурацію російського диктатора Володимира Путіна, що відбудеться у вівторок, 7 травня, повідомляє Reuters із посиланням на джерело у французькому дипломатичному колі.

Водночас Німеччина заявила, що цього не робитиме.

За словами джерела, Францію представлятиме її посол у Росії.

Неназваний співрозмовник також зауважив, що раніше Париж засуджував засуджував репресії під час так званих президентських виборів у РФ та їх організацію на окупованих українських територіях.

Відео дня

Reuters пише, що таке рішення Франції може свідчити про розкол у західному таборі, включно з країнами Балтії, які не визнають легітимність Путіна та засуджують збройну агресію Росії проти України.

Читайте також: «Дуже болісна для РФ заява». У Німеччині, яка викохала дракона, відмовилися називати Путіна президентом Росії — дипломат

5 травня міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже заявила, що дипломати її країни не будуть присутні на «інавгурації» Путіна.

Британія, Канада, Чехія та країни Балтії також відмовились відправляти своїх представників на «інавгурацію» російського диктатора.

«Президентські вибори» в Росії 2024 року

15−17 березня у Росії пройшло так зване голосування на «виборах» президента РФ, у яких не брали участь опозиційні політики. 18 березня у ЦВК РФ оголосили, що «підрахували» 100% протоколів і Путін нібито набрав 87,28% голосів.

За версією ЦВК, інші кандидати Микола Харитонов (Комуністична партія Російської Федерації) набрав 4,31% голосів, Владислав Даванков (партія Нові люди) — 3,85%, а Леонід Слуцький (Ліберально-демократична партія Росії) — 3,2%.

Читайте також: Європарламент ухвалив резолюцію, в якій визнав Путіна нелегітимним президентом

Президент України Володимир Зеленський заявив, що жодної легітимності в імітації президентських виборів у Росії немає. Білий дім також заявив, що «вибори» у РФ були нечесними.

Водночас Путіна з перемогою привітали глава КНДР Кім Чен Ин, керівники Венесуели та Нікарагуа Ніколас Мадуро та Даніель Ортега, президенти Узбекистану Шавкат Мірзійоєв та Таджикистану Емомалі Рахмон, а також президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Російське видання Meduza повідомляло, що фальсифікації на «президентських виборах» у РФ були небачених масштабів. Через це кількість підроблених «голосів» неможливо встановити.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі