Автор: Василь Пехньо

Спеціаліст з електроніки та радіоелектронної боротьби, військовий експерт Сергій Безкрестнов із позивним Флеш розповів в інтерв'ю Radio NV про спроби РФ глушити Старлінк під час їхнього наступу в Харківській області.

— Мені здається, була недокомунікована тема, яка вийшла гучно на сторінках New York Times, мовляв, на початку другої хвилі наступу на півночі Харківщини росіяни заглушили нам зв’язок Старлінка. Тут є один дуже важливий технічний аспект, його треба розуміти, бо коли в медіа кажуть, заглушили Старлінк, одразу сіється паніка в широких масах. Чи може це відповідати дійсності, чи здатні на це росіяни?

Відео дня

— New York Times насамперед цитує Ілона Маска, який написав твіт, що SpaceX фіксує спроби Російської Федерації впливати засобами радіоелектронної боротьби на Старлінк, і SpaceX докладає великих зусиль для того, щоб ці наслідки мінімізувати.

Читайте також:
10 травня бригада втратила можливість використовувати розвідувальні дрони та термінали Starlink (Фото:МОУ) SpaceX витрачає значні ресурси на боротьбу з російським глушінням Starlink — Маск

Цей твіт розійшовся різними джерелами, природно, жодної точної інформації, в якому вигляді цей РЕБ впливає, як вони працюють, сказано не було, але інформація така була озвучена.

Я можу підтвердити: справді, ми зіткнулися з проблемами впливу російських засобів РЕБ на роботу Старлінка. Це зокрема працює тільки в прифронтових зонах, тобто це жодним чином не стосується наших тилів. Це там, де ми гранично стикаємося з Російською Федерацією на глибину до 30−40 кілометрів.

Наразі це ми спостерігаємо в декількох частинах — у Харківській області, на херсонському напрямку, на запорізькому напрямку. Тобто займаємося цим питанням.

Зрозуміло, що це було очікувано, оскільки Старлінк був таким собі викликом для Російської Федерації, тому що вони вважають, що у них РЕБ дуже сильний, і вони можуть придушити абсолютно все, де є приймальні пристрої. А тут є у світі якась система, проти якої вони безсилі. Тому з першого дня повномасштабного вторгнення, коли ми почали застосовувати Старлінки у Збройних силах, вони зробили спроби придушувати їх різними засобами РЕБ — і Красуха, і навіть ми фіксували, як приїжджали спеціальні підрозділи Російської Федерації і намагалися запускати БПЛА, щоб глушити наші Старлінки.

Читайте також: Перед новим наступом: РФ уперше змогла порушити роботу Starlink на фронті за допомогою потужної зброї — NYT

Вони постійно працюють над цією технологією. Я військових попереджав багато років, що потрібно бути готовим до того, що можуть бути якісь проблеми, бо якщо хтось ставить за мету досягнути якогось впливу, то рано чи пізно якоюсь мірою це вийде. Тому ми до цього готові, SpaceX нам теж допомагає виявляти ці проблеми, визначати, тому що це все визначається на рівні їхньої статистики.

Наразі я можу сказати, що їхній РЕБ-вплив не перериває роботу наших засобів, а скоріше спричиняє нам дискомфорт, давайте я так це назву. По всіх фронтах ми не страждаємо від обриву зв’язку, втрати каналів управління, каналів передавання даних, але ми справді фіксуємо певний негатив, який може виявлятися в незначній зміні швидкості, затримки, зникнення якихось пакетів, затримки передавання. Але це відбувається не скрізь, це відбувається точково. Ми над цим працюємо для того, щоб виявити і нейтралізувати [проблему] спільно зі SpaceX.

— Я пам’ятаю, що ви свого часу розповідали дуже зрозуміло, чим відрізняється зв’язок SpaceX і позиціювання їхніх супутників від усіх інших супутникових систем зв’язку, які існують. Тобто SpaceX володіє не одним, умовно кажучи, статичним супутником, який десь у космосі розмістився. У нього багато супутників, які постійно рухаються навколо Землі, таким чином покриваючи всю її площу. І для того щоб впливати на цей зв’язок, потрібно одномоментно впливати на багато рухомих, а не статичних супутників від SpaceX. Ви були дуже скептичними, що це дуже дорого, дуже важко. Тому, з одного боку, виглядає неймовірним, щоб росіяни якось погасили Старлінк. З іншого боку, чуємо від вас, що є проблеми. Яке пояснення?

Читайте також:
Термінал Starlink на російській позиції в окупованій частині України (Фото:defenseone.com) Через США, Канаду, Німеччину та ОАЕ. OSINT-аналітики викрили мережу магазинів РФ, де продають Starlink — розслідування

— Тут пояснення досить просте. Дійсно, Старлінк має фазовану антенну систему, яка формує промені, що випромінюються прямо вгору, на супутник. Енергетика досить хороша, тарілка світить угору, тому з боків РЕБом її придушити неможливо.

Придушити всі супутники теж важко, тому що на відміну, наприклад, від супутникового телебачення, яке ми всі звикли бачити, тарілка в таких системах дивиться в одну точку, супутник постійно висить в одному місці. Тому якщо туди спрямувати перешкоду, можна його придушити. У випадку Старлінка, цих супутників багато, вони переміщаються по небу. В одиницю часу над Україною перебуває в прямій видимості від 20 до 50 супутників, з якими можуть працювати термінали, тому все придушити досить складно.

Але росіяни знайшли вразливість… Вони її знайшли і раніше. Усередині супутникового термінала стоїть звичайнісінький GPS для того, щоб термінал визначив, у якій стороні світу він перебуває, і правильно вибудував взаємодію із супутниками. І якщо цей GPS пригнічувати, то тоді термінал не розуміє, у якому він боці перебуває, не розуміє, куди наводити промені, через це страждає швидкість і все інше.

Читайте також: «Біжимо з РФ наввипередки». Роботи на службі в ЗСУ: на що вони здатні і як їх вже використовують у війську — інтерв'ю з Ябчанкою

Ми з таким впливом зіткнулися вперше в Бахмуті. Там під час активних бойових дій росіяни глушили засобами РЕБ наші Старлінки. Вони їх спеціально піднімали на висотки для того, щоб глушити GPS у Старлінках.

Тоді ми застосували такі технології: ми стали закопувати Старлінки, тому що якщо він перебуває в ямі, відповідно, він супутники в небі бачить, а весь РЕБ, який намагається заглушити GPS з боків, не бачить, він у ямі. Ми намагалися ставити Старлінки між якимись будинками, щоб це було як колодязь, закривало від перешкод. І ми також огороджували Старлінк сітками, робили колодязь такий із сіток, тому що не скрізь можна його закопати. Коли ми щільно робили колодязь із сіток, Старлінк зверху, з неба, бачить супутникові сигнали, а РЕБ з боків не бачить.

Читайте також:
Термінали Starlink (Фото:Михайло Федоров/Telegram) «Це не буде критично». ЗСУ вивчають загрозу виведення з ладу Starlink росіянами

Тут ми спостерігаємо трошки більш ускладнену ситуацію. Я не буду розповідати про це публічно, тому що наш противник теж хоче розуміти, на якій стадії ми перебуваємо, як ми далеко просунулися в розумінні проблеми. Відповідно, від цього залежить розуміння, які контрзаходи і як швидко ми виробимо. Тому я не буду розповідати, у чому зараз полягає проблема, але вона перебуває в тій самій площині. Я можу сказати так: найімовірніше, це придушення цього GPS, який знаходиться всередині Старлінка.

— Але є шляхи до вирішення проблеми і протидії? Принаймні, ви і наші Збройні сили над цим працюють?

— Так, звісно.

Читати далі