Експерт з міжнародної безпеки Фонду Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко в інтерв'ю Radio NV заявив, що тактичні успіхи у Харківській області російські окупанти спробують перетворити на стратегічну операцію.

«Бачимо, що на деяких ділянках росіяни досягають тактичних успіхів. Вони точно мають намір перетворити ті невеликі тактичні успіхи в певну стратегічну операцію. Спробувати розгорнути ще один вектор наступу на українські позиції», — заявив Жовтенко в ефірі Radio NV.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=C8J-RVIK-H0

За словами експерта, стратегічно окупанти мають дві мети: спробувати відтягнути на північно-східний напрямок додатковий ресурс, яким Україна могла б підсилити свої позиції на східному або південному напрямках, та «створити картинку в телевізорі для путінського режиму», що окупанти здатні наступати на кількох напрямках одночасно.

Читайте також: Юрій Бутусов Юрій Бутусов Ворог продовжує активно діяти. Що відбувається у Харківській області

Він додав, що те, чи зможуть росіяни конвертувати свій тактичний успіх у стратегічний — «дуже велике питання».

«Багато навіть російських так званих воєнкорів наводять як приклад Авдіївку, невеликий населений пункт, який вони штурмували місяцями, вклали туди десь 30 тисяч особового складу, навіть більш. Довелося просто цей населений пункт знести в нуль, що так звані російські воєнкори теж визнають. Місто-мільйонник (Харків — Ред.) буде потребувати з таким же темпом наступу і такими ж підходами просто колосальних ресурсів. Вони самі ставлять під сумнів, що російське угруповання на цьому напрямку навіть кількісно просто здатне цю задачу вирішити», — пояснив Жовтенко.

Експерт висловив думку, що завдання-мінімум окупантів — підійти якнайближче до Харкова і «пробувати перетворювати його на другий Херсон, який постійно обстрілюється, бо знаходиться на дальності ствольної артилерії».

Наступ Росії у Харківській області

Читайте також:
Фортифікації в Україні (Фото:Міноборони України / Facebook) У ЦПД назвали російською ІПСО повідомлення про «відсутність» фортифікацій у Харківській області

10 травня о п’ятій ранку російські окупанти намагалися прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це офіційно заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Також росіяни почали масово обстрілювати прикордонні населені пункти.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Станом на вечір 10 травня в Генштабі повідомляли, що тривали бої за населені пункти в «сірій зоні».

Читайте також:
Евакуація мирних жителів із Вовчанська, 10 травня (Фото:REUTERS/В'ячеслав Мадієвський) Вовчанськ «перетворюється» на Бахмут, окупанти використовують тактику «випаленої землі» — начальник поліції області

Вранці 11 травня ЗМІ писали, що російські війська відновили штурмові дії біля села Глибоке на Харківщині.

Того ж дня представник ОСУВ Хортиця Назар Волошин в ефірі телемарафону зазначив, що росіяни на Харківщині локалізовані в «сірій зоні» і вона не розширюється.

12 травня в DeepState повідомили, що росіяни окупували кілька сіл у прикордонних районах Харківщини.

У ніч на 13 квітня Генштаб ЗСУ зазначив, що в районі міста Вовчанськ росіяни мають тактичні успіхи, а загалом ситуація на Харківському напрямку залишається складною.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі