Мік Раян

Мік Раян

Генерал-майор Збройних сил Австралії у відставці, автор книги «Трансформація війни»

Ситуація на полі бою наразі похмура, але не катастрофічна. Росіяни володіють ініціативою і намагатимуться використати свої можливості до того, як прийде військова допомога США

Становище на фронті погіршилося. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу і прорвати лінію фронту, противник зосередив основні зусилля на кількох напрямках, створивши значну перевагу в силах і засобах.

Відео дня

Генерал Сирський, головнокомандувач українських збройних сил, 28 квітня 2024 року

Останні кілька днів принесли шквал похмурих повідомлень з передової на сході України. У цій колонці я хотів розглянути, наскільки успіхи росіян є результатом використання ними сукупності численних можливостей, а також підвищення ефективності російських військ.

Водночас варто враховувати, що, незважаючи на останні успіхи Росії, у цій війні росіяни і раніше просувалися вперед, але в підсумку були відкинуті українцями назад. А оскільки українці зараз мобілізують більше особового складу і отримують новий приплив військової допомоги, найближчими тижнями і місяцями ситуація може значно змінитися.

Російський опортунізм

Росіяни вже кілька місяців ведуть наступ як на сході, так і на півдні України. Їхні наступальні операції використовують кілька тактичних, оперативних і стратегічних можливостей, які стали очевидними з кінця 2023 року.

Перше, кульмінація і провал українських наступальних операцій на півдні України — це те, що навіть найпосередніший російський старший офіцер визнає як можливість.

Кульмінаційний момент — це концепція, яку розробив Клаузевіц у книзі «Про війну» і яка увійшла в доктрину і тактику збройних сил багатьох країн. Одна з причин, через яку військових лідерів і планувальників вчать говорити про кульмінаційні моменти, полягає в тому, що вони надають можливість для контратак і використання слабкостей противника.

Ймовірно, на самому початку українського контрнаступу росіяни зрозуміли,

Читати далі