Станом на ніч проти понеділка, 13 травня, росіяни продовжують наступ на Харківщині та «фактично зайняли» ще кілька населених пунктів, повідомив моніторинговий проєкт DeepState.

«Район н.п. Липці: ворог фактично зайняв населені пункти Мороховець-Олійникове-Зелене та продовжує свій рух в напрямку села Липці. Тривають активні бої за Лук’янці, які ворог майже повністю окупував», — пишуть у DeepState.

Відео дня DeepState Фото: DeepState

Також росіяни намагаються закріпитися в Глибокому, спробують просуватися піхотою, але перебувають під постійним вогнем, зокрема, FPV-дронів Сил оборони, що значно ускладнює пересування, але цього недостатньо, аби зупинити наступ.

Противник продовжує підбиратися до Вовчанська, закріплятися на околицях для подальшого заходу в місто. Українські війська зустрічають росіян вогнем і докладають зусилля, аби стримати натиск. Місто перебуває під щільним обстрілом — триває евакуація цивільного населення. Повідомлення про зайняття ворогом н.п. Гатище наразі потребує уточнення.

12 травня росіяни зосередилися на спробах закріпитися на наявних рубежах для подальшого просування. Ураження з боку Сил оборони ускладнює рух — ворог місцями перегруповується та більшу увагу зосередив на обстрілах населених пунктів і використовує це для залучення додаткових резервів.

Наступ росіян на Харківщині: що відомо

Читайте також:
Пожежники працюють на місці російського ракетного удару на тлі нападу Росії на Україну, Харків, Україна, 10 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy) «Ситуація може стати вкрай жахливою». Росіяни окупували шість сіл на півночі Харківщини — DeepState

10 травня о п’ятій ранку російські окупанти намагалися прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це офіційно заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Також росіяни масово обстрілювали прикордонні населені пункти.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Станом на вечір 10 травня у Генштабі повідомляли, що тривали бої за населені пункти у «сірій зоні».

У Білому домі, коментуючи ці події, допустили, що російські окупанти готуються до «масштабнішого» наступу на Харків.

Вранці 11 травня ЗМІ писали, що російські війська відновили штурмові дії біля села Глибоке на Харківщині.

Того ж дня речник ОСУВ Хортиця Назар Волошин в ефірі телемарафону сказав, що росіян на Харківщині локалізовано у «сірій зоні» і вона не розширюється.

12 травня у DeepState повідомили, що росіяни окупували декілька сіл у прикордонних районах Харківщини.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі