Росія припинила постачати зброю для забезпечення своїх військ на фронті через Кримський міст, повідомляє The Independent із посиланням на супутникові знімки.

Аналіз супутникових зображень показує, що на Кримському мосту майже немає руху. Тому, на думку аналітиків, він більше не може бути ефективною військовою ціллю для ЗСУ.

Відео дня

Супутникові знімки показують, що майже жоден військовий вантажний поїзд не курсував залізничною лінією мосту протягом трьох місяців.

У цей період 29 лютого по мосту був помічений тільки один російський вантажний поїзд, що перевозив близько 55 вагонів пального.

Також наголошується, що в березні та квітні мостом не було жодних рухів за участю російських військових сил.

Аналітики звертають увагу на те, що використання Росією мосту значно скоротилося після того, як 17 липня 2023 року Україна атакувала його за допомогою морських безекіпажних катерів і підірвала частину проїжджої частини та залізничної лінії.

Генеральний директор Molfar Артем Старосек вважає, що рішення російської влади припинити використання Кримського мосту для поповнення запасів російських сил збіглося з різким зростанням вантажних перевезень через Тамань у Ростовській області.

«Києву тепер потрібно зосередити свою увагу на Мелітополі, Бердянську та Маріуполі, де Росія прокладає нові залізничні лінії, щоб зв’язати ці окуповані українські регіони з Кримом і материковою Росією», — сказав він.

Інфографіка: NV

Нова залізнична лінія, яка йде від Якимівки в Мелітополі і тягнеться до Бердянська і Маріуполя, перш ніж досягти Ростова в Росії, ймовірно, будуть використовувати російські війська для нового наступу.

На думку Старосека, Україна могла б отримати вигоду, націлюючись на ці сухопутні маршрути, а не витрачаючи свої ресурси на Кримський міст.

«Саме ці шляхи становлять серйознішу загрозу, ніж непрацюючий залізничний шлях Кримського мосту. Західна допомога також має надаватися таким чином, щоб вона могла покрити потребу України в нанесенні ударів по цих активних точках з російськими боєприпасами», — зазначив він.

Що відомо про атаки СБУ на Кримський міст

8 жовтня 2022 року Служба безпеки України вперше атакувала Кримський міст — після вибуху вантажівки там обвалилися дві напівсекції автомобільної частини мосту, також було пошкоджено залізничні колії.

12 жовтня 2022 року кремлівський режим звинуватив в організації диверсії главу Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова. Зі свого боку в ГУР ці заяви спростували, назвавши їх «маячнею».

5 травня 2023 року РФ заявила, що повністю відновила зруйновану частину мосту. 8 липня 2023 року тодішній заступник міністра оборони України Ганна Маляр підтвердила, що за вибухом на мосту стоїть Україна.

17 липня 2023 року Служба безпеки повторно атакувала Кримський міст, застосувавши дрони Морський малюк (Sea Baby). Віцепрем'єр країни-агресора Росії Марат Хуснуллін визнав, що один проліт автодорожньої частини Кримського мосту не підлягає відновленню.

Після успішних атак України російські окупанти додатково огородили Кримський міст «спеціальними протидиверсійними боновими загородженнями», які нібито можуть захистити конструкцію від надводних і підводних дронів.

У лютому 2024 року командувач Військово-морських сил України віце-адмірал Олексій Неїжпапа сказав, що переконаний, що Кримський міст буде знищено до кінця року.

Згодом Кирило Буданов натякнув, що Україна продовжить завдавати ударів по об'єктах росіян у тимчасово окупованому Криму і порадив «не користуватися мостом».

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі