Армія країни-агресора передислокувала частину військ у Курську область і формує нове угруповання, імовірно, у рамках підготовки до масштабного наступу на Харків. Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (ISW) у понеділок, 6 травня.

Згідно з даними, російські війська могли передислокувати 76-ту і 7-му дивізії ВДВ із Запорізької області на різні нові напрямки, включно зі східною Україною.

Також російські військові формують Північне угруповання військ з елементів Ленінградського військового округу (ЛВО), яке діятиме переважно на білгородсько-харківському напрямку. У своїй аналітиці експерти ISW посилаються на українського військового оглядача Костянтина Машовця, який розповідав, що окупанти перекинули до складу Північного угруповання військ особовий склад і техніку 30-го мотострілецького полку та 128-ї окремої мотострілецької бригади. Вони вдають, що розвантажують на залізничних станціях в ізольованих районах Курської області війська і техніку для передислокації в нове угруповання військ, щоб потім здійснити марш до місць дислокації в Бєлгородській області.

Відео дня Читайте також:
В ОЧІКУВАННІ: У Силах оборони розповіли про два можливі сценарії розвитку подій на Харківщині та Сумщині (на фото — Харків) (Фото:REUTERSAlkis Konstantinidis) Чи буде штурм Харкова? Як джерела NV у Генштабі, ГУР та Харківський ОВА оцінюють загрозу з півночі для другого найбільшого міста країни

При цьому Машовець повторив оцінку ISW про те, що російське Північне угруповання військ, найімовірніше, не зможе провести успішну наступальну операцію із захоплення Харкова, і припустив, що вони можуть спробувати провести обмежені операції в Харківській і Сумській областях.

У ISW вважають, що російським військовим не вистачає сил для захоплення великого міста, але потенційний наступ РФ на Харків і Суми змусить Сили оборони перекидати війська з інших, більш важливих ділянок лінії фронту, йдеться у зведенні.

Що стосується українського наступу, то ISW вважає, що він можливий не раніше кінця 2024 року або 2025 року. Україні слід якомога швидше перехопити ініціативу на фронті, інакше Росія отримає довгострокові переваги, вказують аналітики.

Можливий наступ на Харків: що відомо

26 березня російське видання Медуза опублікувало матеріал, у якому йдеться про плани диктатора Володимира Путіна нібито захопити Харків.

Наближене до адміністрації президента джерело вважає, що керівництво країни ставить за мету захопити Харків і після цього закінчити так звану «СВО».

Читайте також:
44-та окрема артилерійська бригада імені гетьмана Данила Апостола (Фото:Ракетні війська і артилерія ЗСУ/Facebook) Росії потрібні роки, щоб захопити Харків — командувач Нацгвардії

До цього мер Харкова Ігор Терехов заявив, що «певне хвилювання» щодо можливого нового наступу Росії на місто є, але ресурсів для цього недостатньо.

3 травня командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк заявив в інтерв'ю The Times, що, за даними спецслужб, у росіян справді є план захоплення Харкова або Сум.

Редактор: Юлія Рябовіл Читати далі