Противники закону проти «іноагентів», відомого також як «російський закон», запланували нову акцію протесту у столиці Грузії Тбілісі. Про плани грузинських протестувальників повідомило Эхо Кавказа (Радіо Свобода) у суботу, 11 травня.

Як йдеться в повідомленні, противники закону про «іноагентів» проведуть ніч із 12 на 13 травня біля будівлі парламенту Грузії. Про це учасникам багатотисячного мітингу, що пройшов 11 травня, повідомив письменник Лаша Бугадзе.

Відео дня

13 травня о 9 ранку за місцевим часом має відбутися засідання юридичного комітету парламенту, на якому скандальну ініціативу обговорять у третьому читанні.

Читайте також: Віталій Портников Віталій Портников Україні варто придивитися. Що відбувається в Грузії

Бугадзе запропонував противникам закону «зазирнути в очі» депутатам керівної партії. Він не уточнив, чи збираються демонстранти заблокувати входи в парламент.

Засідання сесії й голосування в третьому читанні в парламенті має відбутися 14 травня.

Законопроєкт про «іноагентів» і протести в Грузії

З 9 квітня в Грузії спалахнула хвиля масових протестів після того, як лідер парламентської більшості Грузинська мрія Мамука Мдінарадзе заявив, що його партія вдруге внесе до парламенту законопроєкт про «іноземних агентів», або так званий «російський закон». 16 квітня у Тбілісі силовики почали розганяти демонстрантів.

Парламент Грузії ухвалив законопроєкт у першому читанні 17 квітня. Документ запроваджує реєстрацію некомерційних юридичних осіб та засобів масової інформації, які отримують понад 20% доходів з-за кордону, як «організацій, що діють в інтересах іноземної держави». Для ухвалення закону в Грузії необхідно, щоб проєкт пройшов три голосування в парламенті.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі пообіцяла накласти на документ вето.

Читайте також:
Акція проти законопроєкту про іноагентів на площі Героїв у Тбілісі, 2 травня 2024 (Фото:REUTERS/Irakli Gedenidze/File Photo) ЄС може скасувати безвіз з Грузією у разі ухвалення закону про іноагентів — ЗМІ

18 квітня прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що закон про «іноземних агентів» у країні нібито має захистити країну від «українізації». В українському МЗС відповіли, що реальною загрозою для Грузії є русифікація, а не «містична українізація» і додали, що використання України в такому зневажливому контексті «завдає додаткової шкоди українсько-грузинським відносинам».

18 квітня депутати Європейського парламенту заявляли, що ухвалення в Грузії скандального законопроєкту про іноземних агентів ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію країни.

25 квітня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо грузинського законопроєкту про прозорість іноземного впливу. Документ ставить під питання переговори про вступ Грузії до Європейського Союзу, доки цей закон діятиме.

30 квітня біля будівлі парламенту Грузії між поліцією і демонстрантами почалися сутички. Президент Саломе Зурабішвілі закликала припинити розгін акції протесту в Тбілісі та поклала відповідальність за події на уряд.

1 травня у МВС повідомили, що поліцейські затримали 60 демонстрантів. Їм інкримінують хуліганство та непокору законній вимозі поліції. Під час сутичок постраждали шестеро правоохоронців.

Пізніше 1 травня парламент Грузії підтримав законопроєкт про «іноагентів» у другому читанні.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі