Російський державний фонд правового захисту Правфонд витратив мільйони євро на фінансування пропаганди в Європі.

Про це повідомляє The Guardian, посилаючись на внутрішні документи фонду, отримані данським суспільним мовником DR від джерела в європейській розвідці.

Згідно з внутрішніми документами, фонд фінансує пропагандистські сайти, орієнтовані на європейців. Окрім цього, він допомагав оплачувати захист засудженого торговця зброєю Віктора Бута та офіцера ФСБ Вадима Красікова, якого засудили до довічного ув’язнення за вбивство чеченського польового командира. Також у документах зазначається, що на фонд працювали колишні офіцери розвідки РФ, пише The Guardian.

Відео дня

Окрім цього, місцеві партнери Правфонду отримали мільйонні державні субсидії від європейських держав, у яких фонд має відділення, повідомляє газета.

Служби безпеки Естонії у звіті про нацбезпеку за 2020 рік назвали Правфонд «псевдосистемою правового захисту», яка «є фондом операцій впливу».

Читайте також: Розповідає про кліщів. Такер Карлсон співпрацює з пропагандистським каналом Россия24

У документах також ідеться, що Правфонд витратив сотні тисяч євро на підтримку сайтів, що нібито боролися з «русофобією» та сприяли «захисту російської мови» в Європі. Фонд фінансував діяльність онлайн-порталу golos.eu, де в основному критикують президента України Володимира Зеленського та його оточення, зазначається в матеріалі. Водночас заступник головного редактора Голосу Юрій Андрійченко заперечив The Guardian, що сайт отримував гроші від Правфонду чи мав якісь зв’язки з Росією.

Правфонд був заснований у 2012 і підтримувався Міністерством закордонних справ Росії та федеральним агентством Росспівробітництво.

Поширення російської пропаганди в ЄС — що відомо

29 березня у спільному розслідуванні німецької газети Spiegel і чеської газети Denik N повідомлялося, що депутат німецького Бундестагу Петр Бистрон отримував кошти від «російської мережі впливу».

На сайті Голос Європи (Voice of Europe) регулярно публікували заклики європейських політиків припинити допомогу Україні, а деяким авторам цих закликів, як стверджує чеське видання Denik N, за це платили гроші.

Читайте також:
Meta (Фото:YVES HERMAN  Reuters) ЄС планує перевірити Facebook та Instagram через російську пропаганду — FT

28 березня прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо заявив, що депутати Європейського парламенту отримували гроші від країни-агресора за поширення російської пропаганди. За його словами, між бельгійськими та чеськими спецслужбами «була тісна співпраця» зі знищення російської пропагандистської мережі.

27 березня МЗС Чехії запровадило санкції проти екснардепа від забороненої партії ОПЗЖ Віктора Медведчука. У пресрелізі відомства зазначалося, що Медведчук керував «операцією російського впливу» з Росії на території Чехії через платформу Voice of Europe.

25 квітня депутати Європарламенту ухвалили резолюцію щодо протидії спробам Росії втручатися в європейські демократичні процеси.

Читайте також: Поліція провела обшуки в офісах Європарламенту в Брюсселі та Страсбурзі, єврочиновника підозрюють в роботі на РФ

5 травня віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова заявила, що медіаплатформа Голос Європи, підконтрольна екснардепу від забороненої партії ОПЗЖ Віктору Медведчуку, може увійти до 14-го пакету санкцій Європейського Союзу проти Росії.

17 травня Рада ЄС ухвалила рішення призупинити мовлення чотирьох пропагандистських ЗМІ у Євросоюзі. Йдеться про Voice of Europe (Голос Європи), РИА Новости, Известия і Российскую газету.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі