Національний банк України прогнозує зниження рівня безробіття у 2024 році до 14,2% проти 18,2% в минулому році через швидке зростання попиту на працівників в умовах обмеженої пропозиції.

Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ. Зазначається, що попит на робочу силу у 2024 році й надалі зростає, водночас пропозиція залишається обмеженою через подальшу міграцію за кордон, мобілізацію, потреби в адаптації ВПО та посилення диспропорцій на ринку праці. Швидке зростання попиту на працівників в умовах обмеженої пропозиції призвело до скорочення рівня безробіття.

Відео дня Читайте також:
Дослідження ситуації на ринку праці (Фото:Depositphotos_171032168) Ринок праці під час війни. В Україні починається кадровий голод — що пропонують роботодавці

«НБУ поліпшив оцінки щодо рівня безробіття в минулому році — з 19% до 18,2%, а також прогноз на наступні роки. Очікується, що у 2024 році рівень безробіття знизиться до 14,2%, а у 2025−2026 роках до 10−12%. Однак він все ще перевищуватиме показники до повномасштабного вторгнення через зміни в структурі економіки, зовнішню та внутрішню міграцію, нерівномірне відновлення за регіонами та галузями, а відтак — посилення невідповідності між потребами працедавців і навичками працівників», — йдеться в звіті. Прогнозується, що цьогоріч доходи населення в реальному вимірі, тобто з вирахуванням інфляції, зростуть на 8,1%, а в наступні два роки ще на 6,5% та 3% відповідно.

Раніше повідомлялося, що Конфедерація роботодавців розробила інструкцію з працевлаштування осіб з інвалідністю, в якій зібрала практичні поради щодо вимог законодавства з їх залучення на ринок праці.

Згідно з дослідженням Конфедерації роботодавців України, роботодавці остерігаються наймати ветеранів з багатьох причин. Вони побоюються, що при працевлаштуванні ветеранів зіткнуться з важким психоемоційним станом таких працівників (79%), алкогольною або наркотичною залежністю (25%), конфліктністю (24%).

Згідно з прогнозом НБУ, у 2025 році кожен сьомий українець все ще буде без роботи.

У квітні 2024 року 74% роботодавців заявляли про дефіцит кадрів в Україні.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі