Фредерік Кемп

Фредерік Кемп

Президент і головний виконавчий директор Atlantic Council

Чому Макрон готовий кинути жереб щодо майбутнього Франції, шокуючи країну, її фондовий ринок, французькі ЗМІ та свою власну партію

Потрібно згадати референдум щодо Brexit, проведений прем'єр-міністром Великої Британії Девідом Кемероном 2016 року, щоб навести приклад європейського лідера, який іде на ризик із настільки ж високими ставками, як у випадку з рішенням президента Франції Еммануеля Макрона призначити позачергові парламентські вибори у відповідь на поразку його партії на недільних європейських виборах.

Відео дня

Щоб освіжити спогади: у січні 2013 року Кемерон пообіцяв виборцям, що якщо вони повернуть консерваторів до влади, то він проведе референдум про членство Сполученого Королівства в Європейському союзі. Він програв референдум з цілої низки причин, не в останню чергу тому, що не зміг переконати своїх однодумців і недооцінив здатність кампанії за вихід із ЄС мобілізувати прихильників.

Кемерон був готовий піти на довгостроковий політичний ризик із високими ставками, який визначить саму природу його країни і Європейського союзу, щоб домогтися того, що, на його думку, було короткостроковою політичною необхідністю. Сьогодні Макрон робить те саме.

Французький президент, схоже, робить ставку на один із двох результатів:

Читати далі