Найближчими тижнями бельгійський депозитарій Euroclear, де зберігається більша частина знерухомлених країнами Заходу російських активів, ухвалить рішення про використання доходів від цих активів для України.

Про це повідомляє бельгійське видання L’Echo з посиланням на слова виконавчої директорки Euroclear Валері Урбен.

«Рішення має бути прийняте найближчими тижнями. Сума перебуватиме в інтервалі між 87% і 89% від усіх доходів від російських активів після сплати податків», — сказала Урбен.

Відео дня

Директорка повідомила, що загальна сума доходів від знерухомлених суверенних активів РФ становитиме 2−3 млрд євро залежно від відсоткових ставок.

Читайте також: Петро Олещук Петро Олещук Чи вирішать у ЄС, що робити із замороженими активами РФ

Цей крок, за оцінкою Урбен, може завдати шкоди фінансовим ринкам. Вона додала, що Euriclear веде понад 100 судових позовів: росіяни вимагають повернути заморожені кошти.

На рахунках Euroclear, пише L’Echo, знерухомлені активи на 200 мільярдів доларів.

Конфіскація російських активів — що відомо

24 січня Комітет з міжнародних відносин Сенату США схвалив законопроєкт, який допоможе конфіскувати російські активи і передавати їх Україні для того, щоб відновлювати інфраструктуру.

До цього держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що його країна спільно з ЄС розглядає правові повноваження, щоб спрямувати 300 мільярдів доларів російських активів на відновлення та інші потреби України.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що контури рішень, необхідних для передання Україні заморожених російських активів, уже готуються.

Читайте також: Ігор Бураковський Ігор Бураковський 9 аргументів проти. Чому затягується рішення про передачу російських активів Україні

20 квітня законопроєкт № 8038 про передачу Україні заморожених активів Росії набрав необхідну кількість голосів для ухвалення Палатою представників США. Україна в рамках цієї процедури може отримати майже вісім мільярдів доларів. Тепер законопроєкт має схвалити Сенат США.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі