Автор: Анастасія Печенюк

Дослідники пропонують додати четвертий кольоровий сигнал до світлофора, аби сповіщати водіїв про те, що на дорозі багато автономних транспортних засобів.

У міру того, як автомобілі та вантажівки стають розумнішим, звичні світлофори з трьома кольорами, які контролюють рух транспорту понад століття, також можуть бути зазнати серйозної трансформації.

Відео дня

Приміром, команда дослідників з Університету штату Північна Кароліна пропонує не відмовлятися від стандартних сигналів світлофора, але розширити їхній перелік. Вчені пропонують додати четвертий сигнал (приміром, білий), який би вказував, що на дорозі достатньо багато автономних транспортних засобів, аби вони могли керувати рухом, пише Associated Press.

«Коли ми доїжджаємо до перехрестя, ми зупиняємося, якщо горить червоний, і ми їдемо, якщо зелений. Але якщо біле світло активне, ви просто слідкуєте за автомобілем попереду», — каже доцент інженерії Алі Хаджбабаї, чия команда робила відповідні моделювання.

Хаджбабаї каже, що не обов’язково додавати для цього четвертий колір. Замість цього може бути сигнал, що блимає, чи якийсь схожий. Застосування такого підходу може знадобитися через роки, оскільки для того, щоб це запрацювало, кількість автономних транспортних засобів має бути на рівні 40−50%.

Читати далі