Головним викликом для роботодавців залишається пошук кваліфікованих кадрів, проте кількість вакансій на ринку праці зараз більша, ніж до повномасштабного вторгнення.

Як йдеться в матеріалі Forbes Україна з посиланням на дані сайту пошуку роботи robota.ua, до повномасштабного вторгнення на сайті з пошуку роботи було приблизно 102 тис. вакансій, зараз — 106 тис. — 108 тис. Компанії відчувають кадровий голод: шукати й наймати людей стає дедалі важче.

Відео дня Читайте також:
Європейська Бізне Асоціація дослідили ситуацію на ринку праці (Фото:pexels / Creative Vix) Проблеми на ринку праці загострюються. 74% роботодавців заявляють про дефіцит кадрів в Україні

Крім цього, шукачі хочуть більші зарплати, ніж їм готові виплачувати роботодавці. До великої війни працівники в середньому очікували зарплату близько 17 тис грн. Роботодавці були готові виплачувати майже стільки ж — 16 600 грн, свідчать дані дослідження robota.ua.

Початок повномасштабного вторгнення змінив ситуацію: очікування шукачів роботи різко зросли, потім упали. Якщо в березні 2022-го здобувачі хотіли зарплату 19 500 грн, то вже у квітні ця сума становила 18 700 грн. Відтоді очікування тільки зростають.

Наразі працівники очікують зарплату 22 700 грн, тоді як пропозиція становить 19 600 грн. Також на ринок повернулися доларові зарплати. Різниця в очікуваннях і розмірі виплат роботодавців зберігається. У березні 2024-го зарплатні очікування були на рівні 581 дол, хоча роботодавці були готові виплачувати 503 дол.

«Протягом останніх восьми-дев'яти місяців зарплати не зростають. Я часто чую, що шукачі хочуть більше. Але статистика нашого сайту показує, що залишаються на місці й очікування зарплати», — розповів генеральний директор robota.ua Валерій Решетняк.

Команда robota.ua. опитала 640 компаній, з яких великих підприємств 14,4%, середніх — 32,6%, а мікро- і малих — 53%.

Раніше повідомлялося, що Конфедерація роботодавців розробила інструкцію з працевлаштування осіб з інвалідністю, в якій зібрала практичні поради щодо вимог законодавства з їх залучення на ринок праці.

Згідно з дослідженням Конфедерації роботодавців України, роботодавці остерігаються наймати ветеранів з багатьох причин. Вони побоюються, що при працевлаштуванні ветеранів зіткнуться з важким психоемоційним станом таких працівників (79%), алкогольною або наркотичною залежністю (25%), конфліктністю (24%).

Згідно з прогнозом НБУ, у 2025 році кожен сьомий українець все ще буде без роботи.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі