Автор: Василь Пехньо

Що відбувається на східному напрямку і чому саме український Торецьк наразі дуже заважає окупантам, в інтерв'ю Radio NV розповів військовий експерт Сергій Грабський.

https://www.youtube.com/watch?v=t_j7MrsjEjs

— Гаряче зараз на лінії від міста Часів Яр до покровського напрямку. І от в Часовому Яру за вихідні росіянам вдалося просунутися на околиці крайнього східного кварталу, який називається Новий, навіть вивісили свої триколори там. Я підозрюю, що багато людей можуть сприймати цю інформацію доволі чутливо. Як це потрібно сприймати? Що це означає? Які там наші завдання?

Відео дня

— На сьогодні треба усвідомити, що найгарячішим напрямком — із стратегічної, оперативної, тактичної точки зору — є саме відтинок фронту від Часова Яру до Очеретиного, покровського напрямку. Чому? Тому що там є абсолютно очевидними завдання противника щодо його подальших дій.

Чому Часів Яр, чому саме Покровськ і той напрямок? Тому що є два ключових населених пункти, які треба тримати в голові, — це Костянтинівка і Торецьк.

Читайте також:
Кадр відео, на якому, за даними УП, зафіксовані переміщення російських окупантів у Часовому Яру (Фото:Кадр відео Бахмутський демон via Telegram) Окупанти вже тиждень перебувають у будинках Часового Яру, розташованих найближче до Бахмута — ЗМІ

По факту Торецьк є останньою такою міською агломерацією, яку контролює Україна на донецькому напрямку. І втрата Торецька буде означати фактично втрату всієї Донецької міської агломерації, куди входить Горлівка, Макіївка, Ясинувата, Донецьк. Тому противник зараз зосереджує свої основні зусилля там.

Я дуже люблю цифри. Треба розуміти, що із загальної кількості військ — 550 тисяч, 270 тисяч військ противника зосереджені саме на цьому, на східному напрямку. І саме тому противник всією своєю масою, яку може зосередити, тисне саме на ці напрямки.

Чому? Тому що вони розуміють, що наступ на двох напрямках — або на Покровськ, або для перерізання траси Покровськ-Костянтинівка — буде означати значне ускладнення ситуації по забезпеченню і утриманню позицій саме в Торецьку, де, маю відмітити і ви можете подивитися на карті, противник від самого початку широкомасштабного вторгнення не просунувся ані на сантиметр. І саме тому противник так відчайдушно тисне. І це виглядає трошки драматично, але треба розуміти реалії цієї війни.

Реалії цієї війни говорять про те, що бойові дії ведуться групами піхоти. І тому ми не можемо говорити про те, що противник там одномоментно може просунутися, увірватися в місто і прорватися. На це в нього якраз сили не вистачає. Але в нього вистачає сил на те, щоб так от тихенько тиснути, вдавлюватися в наші позиції, незважаючи на втрати.

І тут є зворотна сторона медалі, тому що противник зараз може забезпечувати свої війська тільки для того, щоб відновити свою боєздатність, тобто хоча би підтримувати їх на певному рівні. Наскільки він зможе наростити своє угруповання, сказати дуже складно. Загальні можливості противника по мобілізації, по підготовці складають приблизно до 300 тисяч військовослужбовців в рік. Тому буде несправедливо говорити про те, що противник скоро там досягне якихось проривів, що зрада-зрада, що фронт обвалився.

Читайте також: Обставини змінились. Час, коли Путін міг швидко окупувати значні території в Україні, сплив — Bloomberg

Для нас ситуація виглядає складною внаслідок просадки забезпечення особовим складом. Я спілкувався з деякими хлопцями, мені кажуть, що від батальйонів залишається по 150 чоловік, ніхто не знімає їх з ділянки фронту, яку треба обороняти. Вона залишається тією ж самою.

І внаслідок того, що тільки зараз ми починаємо отримувати боєприпаси, наступні кілька тижнів, три-чотири тижні, будуть ще надзвичайно складними. Тому що нам треба відновлювати боєздатність, нам треба підтримувати війська, забезпечувати їх всім необхідним, і чинити опір противнику.

І саме тому противник зараз не рахується взагалі ні з якими втратами, він намагається сунути вперед. Ситуація надзвичайно складна. У нас дуже багато військ противника, але, як ми бачимо, що фактично, крім Роботиного, ми не чуємо [повідомлень] в зведеннях [Генштабу] з південного фронту, де залишилося десь приблизно, за різними оцінками, 50, можливо, 60 тисяч військ противника.

Читайте також: «Фортифікації — бездонна яма». Солдати щосекунди мають укріплювати першу лінію оборони, а що з другою і третьою — інтерв'ю з Костенком

І харківська офензива, і демонстраційні дії, і інформаційні операції на сумському напрямку спрямовані саме на те, щоб відволікти увагу наших сил та військ від основних напрямків зосередження бойових дій, а саме від часів-ярського і покровського напрямку. Саме там буде продовжуватися найбільш активна бойова робота, і саме там, усвідомлюючи нашу відповідальність і завдання, яке перед нами стоїть, зосереджуємо основні зусилля, війська туди йдуть, наскільки це можливо.

Але: люди, люди і ще раз люди — це те, що допомагає нам сьогодні вистояти і має допомогти нам вистояти. Без цього буде дуже складно у найближчі кілька місяців щонайменше.

Читайте також:
Українська армія добре згуртована і росіянам не вдасться її розбити, але щоб утримувати фронт, ЗСУ доведеться де-не-де відступати, вважає Френк Ледвідж (Фото:REUTERS/Valentyn Ogirenko) Потрібний здійсненний план перемоги. Британський ексрозвідник — про сценарій війни на пів року вперед і грубі помилки мобілізації

— Ви згадали, що основною метою дій окупантів на східному напрямку є, наприклад, перерізання траси до Костянтинівки, вихід до самої Костянтинівки. Якщо заглянути на карту, це тилове місто, місто забезпечення. Але також ви згадали і торецький напрямок, місто є завершальним у Донецькій агломерації. У чому важливість нашого контролю над такими ділянками, які дотичні до Донецької агломерації? Чому окупанти так прагнуть нас позбавити цього контролю?

— Усе впирається в те, що називається міська агломерація. Міська агломерація, тобто можливість маневру силами та засобами, можливість приховано накопичувати відповідні ресурси і одночасно розосереджувати ці ресурси. До тих пір, поки ми отримуємо цю локацію, ми говоримо про те, що бойові дії ведуться в обмеженому темпі.

Чому? Тому що контроль над Торецьком дозволяє нам все ж таки впливати і на комунікації противника, які там проходять в районі Горлівки, Єнакієво. Ви пам’ятаєте, як довго ми з вами говорили про значимість Ясинуватської розв’язки і, відповідно, Авдіївки в обороні наших військ? І зараз ми спостерігаємо те, про що ми з вами говорили.

Противник, взявши під контроль Ясинуватську розв’язку, може собі дозволити серйозну концентрацію сил та засобів без прямого вогневого впливу наших військ.

І з втратою Торецька ми втрачаємо можливість контролю, можливість впливу, масштабного впливу, саме на Донецьку агломерацію.

А ми розуміємо, що це тільки проміжний пункт. Вирішення задачі Торецька для противника дозволить йому в подальшому створювати дуже серйозні загрози для наступальних дій на напрямку на Костянтинівку, Дружківку, Краматорськ, Слов’янськ. І це вже створить прямо явну загрозу саме для Слов’янсько-Краматорської агломерації, тому що противник зможе накопичувати ресурси, маневрувати ними і завдавати удари на тих напрямках, на яких він буде вважати це необхідним.

Зараз ми фактично розділяємо бойові підрозділи противника, якщо можна так сказати, Торецькою фортецею, не даючи йому можливість маневрувати силами та засобами, і примушуючи його витрачати свої ресурси для того, щоб обходити під вогневим впливом саме цю Торецьку фортецю.

Читайте також: «Прикордоння РФ — гнучке поняття». Перетнувши червоні лінії, США створили прецедент — інтерв'ю NV з професором Олександром Мотилем

А достатньо подивитися на карту і стає очевидним, що для противника, для подальших його наступальних дій є надзвичайно важливим вийти на лінію Часів Яр-Костянтинівка-Покровськ. І Торецьк йому заважає дуже сильно з усіх мислимих і немислимих припущень. І саме тому зараз противник, не маючи можливості атакувати його в лоб (а я ще раз повторюю, від початку широкомасштабного вторгнення противник там не просунувся від слова зовсім), намагається повторити те, що він робив вже неодноразово — веденням фронтальних сковуючих дій намагається обійти [місто] з флангів. І цим флангами Торецька на сьогодні є Часів Яр і напрямок на Покровськ, а саме напрямок на трасу, яка поєднує Покровськ із Костянтинівкою.

Читати далі