Резолюція ПАРЄ щодо депортації українських дітей допоможе притягненню Росії до відповідальності за геноцид

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ухвалена ПАРЄ резолюція щодо депортації українських дітей допоможе в роботі з притягнення Росії до відповідальності за геноцид.

"Сьогодні є важливий політичний результат у Страсбурзі – на сесії ПАРЄ. Ухвалено резолюцію, якою визначається, що депортація Росією українських дітей містить ознаки геноциду. Якщо говорити практично, це рішення суттєво допоможе нашій глобальній роботі з притягнення Росії та її посадовців, включно з керівником держави-терориста, до відповідальності саме за геноцид, геноцидну політику проти України", сказав він у відеозверненні в четвер.

За словами Зеленського, "депортація українських дітей – це один із цілком продуманих елементів намагання Росії стерти ідентичність нашого народу, знищити саму сутність українців. Це свідомий злочин геноциду, вчинений російськими посадовцями, – саме так це має кваліфікуватися і політично, і юридично".

"Сьогодні перша леді України зверталась до ПАРЄ – саме щодо дітей, сімей. Наші парламентарі й дипломати добре попрацювали. І на всіх рівнях – формальних і неформальних, з лідерами держав, на парламентському, урядовому, правоохоронному рівнях, в юридичній спільноті та у міжнародних і міжпарламентських організаціях – ми продовжимо працювати для повернення всіх депортованих українських дітей та для покарання Росії", сказав президент.

За його словами, "нам достеменно відомі дані майже 20 тисяч дітей, які були вивезені та розсіяні по різних регіонах держави-зла. Але очевидно, що це лише частина більш масштабних злочинних дій. Таких дітей може бути набагато більше".

"Європа і світ уже бачили різні депортації та спроби знищення народів. Саме на російському прикладі відповідальністю цієї держави та її посадовців, винних у геноциді, ми маємо показати всім іншим потенційним джерелам такого ж зла, що безкарності більше ніколи не буде. А вироки за геноцид будуть. Так само, як і за інші злочини Росії проти України і наших людей", заявив він.