Олена Шабашкевич

Олена Шабашкевич

CEO Fozzy Media Group

Є приказка, що ніхто не знає людину краще, ніж Google, який аналізує історію її пошуку. Але якщо згадати гіппократівське «Ми є те, що ми їмо», то ще краще нас знає супермаркет, у якому ми регулярно робимо покупки.

Ритейлери можуть визначити віддаєте ви перевагу білому або червоному вину, чи дотримуєтеся вегетаріанства, чи є у вас діти — і ще десятки характеристик. Щирий інтерес до життя клієнта — необхідна умова успішної роботи на висококонкурентному ринку роздрібної торгівлі.

Відео дня

Дохід від спостережливості

Знання про споживача є цінністю не лише у прив’язці до основного бізнесу. Дані є основним активом для ритейл-медіа — напряму, який активно розвивають продуктові ритейлери. Так понад половина представників галузі планують збільшувати інвестиції в цей канал. Про це свідчать результати дослідженням Kantar.

У спрощеному вигляді ритейл-медіа можна уявити як продаж рекламних площ на різних, але переважно цифрових платформах усередині створеної ритейлером екосистеми. При цьому він зводить виробників товарів та послуг з потенційними споживачами з-поміж своєї аудиторії. Споживачами цієї послуги можуть виступати як безпосередньо виробники, так і посередники — рекламні агентства. Головна особливість полягає у тому, що ритейлер на основі даних про споживачів здатний максимально адресно таргетувати рекламне повідомлення, підвищуючи його ефективність. Так створюється трикутник win-win-win між виробником, який хоче збільшити продажі, споживачем, якому пропонують потенційно цікаву йому послугу чи товар, та ритейлером як посередником між ними.

Читати далі