Спеціаліст з електроніки та радіоелектронної боротьби, військовий експерт Сергій Безкрестнов із позивним Флеш розповів в інтерв'ю Radio NV, що РЕБ-вплив російських окупантів не перериває роботу Starlink повністю.

«Я можу сказати, що їхній РЕБ-вплив не перериває роботу наших засобів, а скоріше спричиняє нам дискомфорт, давайте я так це назву. По всіх фронтах ми не страждаємо від обриву зв’язку, втрати каналів управління, каналів передавання даних, але ми справді фіксуємо певний негатив, який може виявлятися в незначній зміні швидкості, затримки, зникнення якихось пакетів, затримки передавання. Але це відбувається не скрізь, це відбувається точково. Ми над цим працюємо для того, щоб виявити і нейтралізувати [проблему] спільно зі SpaceX», — розповів Безкрестнов в ефірі Radio NV.

Відео дня

Що відомо про вплив російських окупантів на роботу терміналів Starlink

Читайте також:
Полярне сяйво на Донеччині (Фото:Татьяна Николаевна via X) Starlink попередив про погіршення зв’язку через найсильнішу за 20 років магнітну бурю

17 травня видання The Washington Post із посиланням на українських військових зі 125-ої бригади тероборони повідомило, що 10 травня, коли російські окупанти розпочали новий наступ у Харківській області, у ЗСУ вийшли з ладу термінали Starlink, а також бригада втратила можливість використовувати розвідувальні дрони через російські радіоелектронні перешкоди.

24 травня видання New York Times написало, що Росія перед новим наступом у Харківській області порушила роботу терміналів Starlink, які використовували українські військові що, ймовірно, вперше призвело до масових збоїв у роботі супутникового інтернету на лінії фронту.

У статті зазначається, що Росія могла використати для цього потужну електронну зброю, оскільки раніше компанія Ілона Маска добре протистояла перешкодам на полях битв в умовах роботи РЕБ.

Атака на зв’язок була пов’язана з наступом РФ у Харківській області, сказали NYT офіційні особи України. Коли окупанти почали наступати, українські військові спробували атакувати дронами, але цьому завадили проблеми зі зв’язком. Спілкування між солдатами стало настільки повільним, що їм доводилося використовувати текстові повідомлення в месенджерах, які насилу відправлялися, повідомило видання.

Читайте також:
Термінал Starlink на російській позиції в окупованій частині України (Фото:defenseone.com) Пентагон та SpaceX знайшли спосіб блокувати окупантам доступ до Starlink

Заступник головнокомандувача ЗСУ полковник Андрій Лебеденко заявив, що військові вивчають загрозу дестабілізації роботи терміналів Starlink з боку Росії, та запевнив, що такі дії агресора не будуть критично впливати на систему управління у військах.

Коментуючи статтю NYT, Ілон Маск заявив, що SpaceX витрачає значні ресурси на боротьбу з російським глушінням.

«Це складна проблема. Їм вдалося вивести з ладу всі системи зв’язку, окрім Starlink», — зазначив він.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі