Автор: Анастасія Печенюк

SpaceX отримує в США багатомільярдні державні контракти й гарячкова поведінка її засновника Ілона Маска могла б мати серйозні наслідки для компанії, визнають в NASA.

Компанія SpaceX, яка відома своїми ракета-рекордсменками та пропонує інтернет-послуги через свою дочірню компанію Starlink, була заснована Ілоном Маском у 2002 році. Наразі мільярдер є генеральним директором та технічним директором компанії. Директор NASA Білл Нельсон відверто висловлював свою недовіру до Маска через його ексцентричні манери та непередбачувану поведінку. Утім в нещодавньому інтерв'ю NPR він розвіяв будь-які побоювання щодо того, що Маск керує космічною агенцією без нагляду.

Відео дня

У відповідь на запитання про те, чи викликає у нього стурбованість те, як багато залежить від мільярдера в SpaceX, зважаючи на те, який вплив дії Маска мають на Twitter і Tesla, Нельсон наголосив, що компанією фактично керує її президентка та головна операційна директорка Гвінн Шотвелл.

«Ілон Маск… Одне з найважливіших рішень, яке він прийняв, по суті, полягає в тому, що він обрав президента на ім'я Гвінн Шотвелл. Вона керує SpaceX. Вона чудова. І тому я не хвилююся», — сказав керівник NASA.

Це не перший раз, коли директор NASA висловлює подібні почуття. Через кілька місяців після того, як Маск купив Twitter наприкінці 2022 року, Нельсон розповів в коментарі NBC News, що обговорював це з Шотвелл. Вона запевнила, що це не зашкодило компанії.

«Я обійняв її з посмішкою на обличчі, тому що я знаю, що вона керує цією штукою, вона керує SpaceX», — сказав він.

Водночас не можна стверджувати, що дії Маска зовсім не впливають на компанію. Приміром, раніше стало відомо, що компанія звільнила працівників, що скаржилися на його сексистські коментарі.

Читати далі