У четвер, 9 травня, Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 11017 щодо спрощення процесу надання адміністративних послуг для громадян України, зокрема за кордоном. За нього проголосували 236 депутатів. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

Законопроєкт дозволятиме одночасно оформити (зокрема, замість втраченого або викраденого) та обміняти паспорт громадянина України та закордонний паспорт.

Ці послуги українці за кордоном можуть отримати в ДП Документ.

Відео дня

Окрім цього, законопроєктом встановлюється безстроковий термін дії паспорта у формі картки для українців 65 років.

Також передбачається врегулювання питань прав та обов’язків іноземців, зокрема тих, які не можуть завершити процедуру набуття громадянства України через розірвання дипстосунків України з їхніми державами.

Призупинення консульських послуг для чоловіків призовного віку — що відомо

22 квітня видання ZN.UA повідомило, що МЗС України наказало всім дипломатичним установам тимчасово припинити надання послуг чоловікам призовного віку, окрім оформлення документів для повернення в Україну.

23 квітня глава МЗС України Дмитро Кулеба підтвердив цю інформацію. Пізніше Міністерство закордонних справ України опублікувало роз’яснення щодо надання консульських послуг чоловікам призовного віку, назвавши це тимчасовим кроком.

«Після набрання законом про мобілізацію чинності 18 травня 2024 року процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону», — йдеться в роз’ясненні МЗС.

Читайте також: Паспорт-2024. Яка допомога надається українцям, які виїхали з ТОТ, на період оформлення документів

Також 23 квітня в закордонних підрозділах ДП Документ українцям припинили видачу готових паспортів.

24 квітня комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та розвідки заявив, що хоче викликати представників Міністерства закордонних справ для роз’яснення щодо розпорядження про призупинення надання консульських послуг для чоловіків за кордоном.

6 травня ДП Документ відновив видачу готових документів у закордонних підрозділах.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі